106 leidingwater verwijderd. Na uitlekken, werden de zakjes in de diepvries bewaard, onder meer met de bedoeling om de aanhechtende micro-organismen af te doden. Na ontdooien, werden de zakjes gedurende circa 45 minuten gewassen in een wasautomaat ingesteld op een wolwasprogramma met koud water zonder zwieren. Er werden ook 3 zakjes met eendenkroos gewassen zonder voorafgaande pensincubatie (= tijdstip 0 uur). Na wassen en uitlekken, werden de individuele zakjes gevriesdroogd. Na vriesdrogen, werden ze gewogen, en vervolgens werden de residuen van de drie koeien gemengd voor analyse. De afbraakkarakteristieken van nutriënten in de pens betreffen: • De uitwasbare fractie (W), bekomen door wassen in de automaat zonder voorafgaande pensincubatie. • De fractie kleine deeltjes bekomen als verschil W-S. bovenstaande vloeistof. • De oplosbare fractie (S), bekomen door 30 minuten schudden van een monster in leidingwater, centrifugeren en bepalen van eiwit in • De onafbreekbare fractie (U) bekomen als residu na 336 uur pensincubatie. • De potentieel afbreekbare fractie (D), bekomen als 100-W-U. • De afbraaksnelheid kD, bekomen door fitten van de afbraakdata aan een exponentieel model: D(t) = W + D x (1 – e(-kdxt)) (Ærskov en McDonald, 1979). Voor de celwanden (NDF) wordt aangenomen dat de W-fractie nul is. Chemische analyses Op het eendenkroos werden volgende geaccrediteerde analyses (ISO 17025) uitgevoerd: • Vocht: 71/393/EC • Ruwe as: ISO 5984 • Ruw eiwit: ISO 5983-2 • Ruw vet B: ISO 6492 • NDF: fibersacmethode met toevoeging van natriumsulfiet en a-amylase (Van Soest et al., 1991) • Ruwe celstof: 92/89/EC (fibersacmethode) • Suiker: 71/250/EEC • Cellulaseverteerbaarheid van de organische stof (De Boever et al., 1986) Er werd aangenomen dat eendenkroos geen zetmeel bevat en het gehalte residuele niet-zetmeel koolhydraten (RNSP) werd berekend als 1000 - vocht - ruwe as - ruw eiwit - ruw vet - NDF - suikers. Op de pensresiduen werden vocht, ruwe as, RE en NDF bepaald, wat toeliet de afbraakkarakteristieken van organische stof (OS), ruw eiwit en celwanden af te leiden. Omdat de berekening van het RNSPgehalte op de pensresiduen onrealistische resultaten gaf, werden de afbraakkarakteristieken voor de fractie NDF+RNSP berekend. De darmverteerbaarheid van het pensbestendig eiwit (%DVBE) werd berekend als (%BRE – U)/%BREx100. Eiwit- en energiewaarde De DVE- en OEB-waarden werden berekend enerzijds volgens het oude eiwitwaarderingssysteem (Tamminga et al., 1994) en anderzijds volgens het nieuwe (Tamminga et al., 2007). De in vivo OS-verteerbaarheid en netto-energiewaarde voor melkvee Pagina 113
Pagina 115Scoor meer met een webwinkel in uw gidsen. Velen gingen u voor en publiceerden clubmagazines online.
644 Lees publicatie 256Home