53 2. Distillering van de wijn Hierbij wordt met behulp van een distillatieketel de wijn omgezet in een zogenoemde eau-de-vie met een alcoholpercentage van ruim 72%. Dit proces duurt een dag en vindt plaats door de wijn twee keer te distilleren. Wettelijk moet deze distillatie plaatsvinden op uiterlijk 31 maart volgend op het jaar van de oogst van de druiven. 3. Rijping van de eau-de-vie Rijping van eau-de-vie is een langdurig en prijzig proces. Gedurende soms wel 25 tot 30 jaar wordt eau-de-vie opgeslagen in speciale eikenhouten vaten in kelders, waar het onder beheer van een zogenoemde Cellar Master smaak en kleur krijgt. Tijdens de rijpingsjaren verliest de cognac aan volume en alcohol doordat het vervliegt, iets wat in het jargon The Angels’ Share genoemd wordt, maar wat voor de industrie een verlies van miljoenen liters aan cognac betekent. 4. Samenvoegen van gerijpte eaux-de-vie tot cognac Tot slot zorgt de Cellar Master ervoor dat een mix uit verschillende vaten eau-de-vie tot een cognac gevormd worden. De jongste eau-de-vie bepaalt de kwaliteit (in jaren) van de cognac. Bij OX moeten alle gebruikte eaux-de-vie minimaal 6 jaar gerijpt zijn. Na het mixen wordt de cognac in glazen flessen opgeslagen, waardoor het niet verder rijpt. Hierdoor kan de cognac nog vele jaren in de kelders blijven staan. Voor Rémy Martin is een aantal grote risico’s verbonden aan de aard van dit proces. Door het beperkte oogstgebied is men afhankelijk van de levering door Pierrette Trichet, Cellar Master bij Rémy Martin. (Bron: Rémy Martin). een beperkt aantal producenten. Om zich te verzekeren van langetermijnlevering van wijn heeft men contracten opgemaakt voor wijnproducenten. Deze leveren aan een coöperatie, een dochter van Rémy Martin: Alliance Fine Champagne (AFC). Voor de wijn krijgen wijnboeren een contractprijs. In de coöperatie vindt het rijpingsproces en de uiteindelijke kwaliteitscontrole plaats. Gedurende de rijpingstijd kan de investering niet worden verzilverd, waardoor op elk willekeurig moment een enorm vermogen aan cognac in de kelders ligt te wachten op uiteindelijke verkoop. Rémy Cointreau heeft in 2012 op een balanstotaal van € 2 miljard zo’n kleine € 800 miljoen aan voorraad op de balans staan. Het merendeel daarvan, € 600 miljoen, wordt aangeduid als rijpende wijnen en eaux-de-vie. Pagina 52

Pagina 54

Voor gidsen, online brochures en boeken zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw drukwerk.

547 Lees publicatie 218Home


You need flash player to view this online publication