Conceptwijzer Januari 2013 De schoolkassen konden sla en kruiden leveren. Binnen een half jaar stond het programma voor de Gezonde Kantine, dat mooi onderwijskundig kon worden ingepast omdat de docenten van verschillende vakdisciplines gingen samenwerken. De school besloot een nieuwe onderwijsassistent aan te trekken, Dennis Timmer, die het beheer zou doen. ‘Het was spannend. Er waren zoveel vragen in het begin. Hoe ga je om met financiën? Hoeveel moeten we produceren? We wisten niet hoeveel er verkocht zou worden. We vroegen ons af of we restanten de volgende dag voor de helft van de prijs moesten verkopen. Maar we hebben besloten dat niet te doen, want dan breek je je imago af. We profileren ons met verse producten. We besloten om wat over is, doormidden te snijden, en ter promotie in de lerarenkamer aan te bieden.’ Niet dogmatisch De Gezonde Kantine van AOC Oost in Almelo draait op maandag, woensdag en vrijdag. ‘Uiteindelijk is het heel soepel gelopen. Maar je moet niet onderschatten hoeveel afstemming het vergt,’ zegt Van der Meijden. Elke dag wordt de lunch verzorgd door een groepje van vier leerlingen van de derde klas vmbo, die het praktijkvak voeding volgen. Na zes weken staan er drie andere groepen klaar die ieder een lunchdag voor hun rekening nemen. Ook helpen leerlingen mee met productontwikkeling. De publiciteit is goed geregeld. Dennis Timmer maakt mede op basis van suggesties van de leerlingen het weekmenu, dat overal in de school hangt en op beeldschermen en intranet is te zien. Op die manier weten ook de ouders wat er te koop is. Het vaste aanbod bestaat uit broodjes, soep, vers fruit en zuivel. De prijzen zijn kostenneutraal en De kantine gaat open; leerlingen hebben de regie. Bron: AOC Oost Almelo. simpel gehouden. Een broodje kost 1 euro en soep 50 cent. ‘De leerlingen leren over de schijf van vijf. De GGD en het voedingscentrum doen mee en brengen actuele kennis binnen de school’, zegt Timmer. Van der Meijden: ‘Maar we zijn niet dogmatisch. De lunch ondervindt grote concurrentie met de patatdag op dinsdag. Het gaat hierbij om een tijdelijk lopend project van leerjaar 1 van het mbo. Bij de productie en verkoop van de patat speelt juist het element gezondheid een belangrijke rol. Je moet daarbij denken aan een laag vetpercentage, gezonde frituurolie en verantwoorde sauzen.’ Hygiëneregels leren en toepassen tijdens broodjes klaarmaken. Bron: AOC Oost Almelo. Pagina 2
Pagina 4Voor catalogi, online uitgaven en cursussen zie het Online Touch content management system systeem. Met de mogelijkheid voor een webwinkel in uw reclamefolders.
545 Lees publicatie 214Home