Met de stad op fietsafstand is het bijna onvermijdelijk dat je een bekende tegenkomt, m’n buurman. Hij heeft in Tuinen van West samen met een aantal mensen zijn eigen boerderij opgezet. Die man heeft nota bene een ICT bedrijf in Amsterdam, dus je zou denken dat hij daar geen tijd voor heeft. Maar wat blijkt, hij is aandeelhouder van een initiatief dat een eigen boerderij heeft opgezet met een boer in loondienst. Een Jamie Oliver‐achtige boer zwaait er de scepter. Mijn buurman vertelde dat hij af en toe mee werkt en dat hij samen met zijn mede‐eigenaren meebeslist over het beleid van hun stadsboerderij. Over wat er gezaaid wordt of welke type diensten er worden aangeboden. Zo zijn ze bijvoorbeeld net een cursus permacultuur gestart. Hij krijgt in ruil voor zijn investering wekelijks een pakket met groente en fruit en logeert af en toe op de clamping van zijn eigen stadsboerderij. Wij zijn dus niet de enige die iets zien in Tuinen van West. Gelukkig wel een van de eerste. Vanuit het ziekenhuis zijn wij sinds 2012 bezig met het verduurzamen van ons ziekenhuis, waarbij duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel de laatste jaren een steeds prominentere plaatl is gaan innemen. Niet alleen vanwege de meer dan 1400 maaltijden die wij dagelijks serveren aan onze patiënten en cliënten, maar ook vanwege de sterke toename van voedselallergieën, ondervoeding en de noodzaak om voedselverspilling te verminderen. In Tuinen van West zijn ze daar heel goed op ingesprongen. Voor ons is het namelijk onmogelijk om met allerlei lokale kleinere partijen afzonderlijke afspraken te maken en te onderhouden. Wij willen hoge kwaliteit en met grote zekerheid dagelijks duurzaam lokaal voedsel inkopen en dat kan in Tuinen van West bij de boerencoöperatie. In Tuinen van West hebben ze het over de boerencoöperatie+. En die plus voegen ze er aan toe, omdat ze samen additionele diensten hebben opgezet om aan hun klanten te bieden. Een mooi voorbeeld is de Leer‐ en Praktijk Tuin, die gaat over leren en werken in Tuinen van West. Via deze praktijktuin kunnen zorgcliënten op een ontspannen manier werken op de boerderij en werken aan hun gezondheid. Ook zijn er weer afspraken met onze universiteiten om studenten stages te bieden of praktijkopdrachten voor de HBO‐afdeling. Een onderzoek naar hergebruik van reststromen heeft er toe geleid dat onze koffieprut nu wordt gebruikt als grondstof voor de kweek van champignons. De Food Academy van Hogeschool InHolland denkt actief mee in de verdere ontwikkeling van de Leer en Praktijktuin en borgt de leergangen. Het was kortom een ontspannen en boeiende middag. Maar ook een ervaring die nog wel wat vragen opriep. Waar zijn die rommelige polders gebleven, hebben ze de tocht zo samengesteld dat we alleen langs de aansprekende incidenten zijn geleid, is dit alle allemaal zo maar spontaan tot stand gekomen en hoe hebben ze daar in moeilijke tijden de centen voor bij elkaar gekregen? Vragen die ik gelukkig kwijt kan tijdens de ontmoeting met de gebiedsmanager. Zij is verbonden aan de Stadsbuurderij van Tuinen van West. Tien jaar terug begonnen als de ontwikkelorganisatie die het gebeid op de kaart moest zetten. De Stadsbuurderij is vanaf het begin gericht geweest op het faciliteren van concrete initiatiefnemers – boeren en burgers ‐ in het gebied. Partijen die samen het gebied duurzaam willen ontwikkelen en beheren helpen om van plan naar realisatie te komen. Niet omdat de Stadsbuurderij uitging van blauwdrukken of vooraf bedachte oplossingen, maar door met het enthousiasme en de energie van mensen concrete resultaten te boeken. Zo zijn de stadsboerderij, het horecacollectief en de boerencoöperatie+ ontstaan. De Stadsbuurderij als 6 Pagina 5

Pagina 7

Heeft u een spaarprogramma, issuu of digitale onderwijscatalogussen? Gebruik Online Touch: lesboek online bladerbaar publiceren.

544 Lees publicatie 213Home


You need flash player to view this online publication