24 juli 2022 ‐ Weblog artikel ‐ directeur Strategie van de Samenwerkende Academische Medische Centra in Amsterdam Gisteren een bijzonder ontspannen en leerzame fietstocht gemaakt met mijn collega’s van het SAMCA. De manager van ons biologische restaurant ‘De Groene Veranda’ – het paradepaardje van ons ziekenhuis – had voorgesteld om naar Tuinen van West te gaan voor ons jaarlijkse uitje. Een jaar of 10 jaar geleden ben ik nog eens in Tuinen van West wezen kijken toen mijn vrouw en ik overwogen om ons eigen huis te gaan bouwen dichtbij de stad. De bouwkavel in Tuinen van West werd aangeprezen als een prachtige groen oase midden in het agrarisch cultuur landschap aan de rand van Amsterdam. Nou inderdaad, veel groene velden met hier en daar een overgebleven boer, maar wat we toch vooral zagen was braakliggend (industrie)terrein, caravanstallingen, autoslopers en wat natuurgebied in aanleg ter compensatie van een nieuwe snelweg. Maar tjonge, wat kan er in een korte tijd veel veranderen. Er is daar het nodige gebeurd zeg! Het idee van ons bezoek was dat wij na de fietstocht ’s avonds met het gehele directieteam een maaltijd zouden gaan bereiden met verse producten uit Tuinen van West. De ingrediënten, die we eerst zelf konden plukken en ophalen bij de lokale boeren, waarmee onze koks al een aantal jaren samenwerken en met wie we een leveringscontract hebben. Maar eerst was er de fietstocht. Een tour door wat wel een eetbaar landschap leek. Het hele gebied was in feite een groene supermarkt waar je versboodschappen haalt. Dus niet met je karretje door smalle gangpaden met opgestapelde verpakkingen en langs koelvitrines en diepvrieskisten sjezen, maar met de fiets langs wuivende graanvelden naar de biologische veehouder, waar je melk, karnemelk, kaas en eieren, om vervolgens langs idyllische slootjes naar de groenteteler te rijden om biologische groente en vers fruit voor het nagerecht bij elkaar te plukken. En daar bleef het niet bij. Wij zagen buitengewone varkens wroeten in het fluisterbos, dat tegen het talud van de snelweg was aangelegd. En om onze nieuwsgierigheid naar al dit lekkers te kunnen bevredigen, hebben we een stop gemaakt bij de proeverij aan de Osdorperweg, waar ze alles wat het Tuinen van West label te bieden heeft, hadden klaarstaan. Ik heb de smaaktest in de kassen van het horecacollectief (een groep restaurants uit Amsterdam die gezamenlijk produceren experimenteren met nieuwe kweekmethodes) aan me voorbij laten gaan. Een lokaal geproduceerd biertje van brouwerij de 7 Deugden sprak me meer aan. De collega van orthopedie was echter diep onder de indruk van de kousenband die de horecatelers in hun kas hebben groeien. In de afgelopen jaren zijn blijkbaar in Tuinen van West allemaal enthousiaste stadsboeren neergestreken. Wij zijn, geloof ik, tijdens onze hele fietstocht niet een traditionele boer tegengekomen. Het archetype dat de polders bewerkte is verdwenen. Daarvoor in de plaats troffen we vooral enthousiaste, jonge mensen met zowel een passie voor voedsel verbouwen als de gedrevenheid om hierover te vertellen en hun kennis en ervaring te delen. Boerenondernemers die meer doen dan het land bewerken, die oog hebben voor de waarde van de natuur voor mensen uit de stad, die hun erf en deuren openzetten voor bezoekers en op bijzondere plekjes een terras runnen waar sap uit eigen boomgaard wordt geserveerd door leerlingen van het ROC. 5 Pagina 4
Pagina 6Voor club bladen, online relatiemagazines en studiegidsen zie het Online Touch beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw boeken.
544 Lees publicatie 213Home