Werkzoekenden, schoolverlaters, zorgcliënten, studenten of kinderen van de basisschool maar ook recreanten die op een ontspannen manier willen leren in de eettuinen van West kunnen bij de individuele ondernemers verschillende zaken leren als het gaat over duurzame voedselproductie, de voedselketen, stadslandbouw en aanvullende diensten. Daarnaast kunnen b.v. studenten ook een leertraject aflopen, waarbij de verschillende ondernemers met hun producten en diensten elkaar aanvullen. De Stadsbuurderij zelf is een lerende organisatie. Gezamenlijk kennis delen, leren en werken zijn dan ook belangrijke aandachtpunten waarop de Stadsbuurderij zich zal richten en die goed passen bij de ontwikkelopgave waar Tuinen van West voor staat. De belangrijkste ambities van de Leer‐ en praktijktuin:  Inspelen op de behoefte van de stad aan kennis delen, leren en werken als het gaat om voedsel, natuur en concrete vormen van stadslandbouw;  Zoeken naar combinaties tussen leren en werken, educatief leren en verpozen en ontwikkelen (van de Stadsbuurderij). De duurzame stadstuin Duurzaam gebiedsmanagement gaat over samen zo optimaal mogelijk duurzaam en zelfvoorzienend zijn in een gebied van ontwikkeling tot beheer. Deze programmalijn gaat uit van drie ambities:  Duurzame kwaliteitsbewaking door beheer en onderhoud van het openbaar gebied zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker te organiseren  Boeren en burgers actief betrekken bij het beheren van het natuur‐ en recreatielandschap;  De ondernemers en burgers helpen elkaar te verduurzamen;  Het gezamenlijk verduurzamen van het gebied in termen van energievoorziening en het sluiten van lokale kringlopen. Gebiedsmanagement is meer dan beheer Kwaliteitsbewaking van het gebied is essentieel voor waardebehoud. Dit geldt voor het natuurlandschap, voor de recreatieve voorzieningen en voor de infrastructuur van het gehele gebied. Schoon, heel, veilig en duurzaam. Gebiedsmanagement is meer dan technisch onderhoud en leent zich voor actieve participatie van gebruikers. Duurzame stadslandbouwers Om het gebied samen met stadslandbouwers/ ondernemers duurzaam te ontwikkelen is het eveneens noodzakelijk dat alle ondernemers in het gebied een duurzame bedrijfshuishouding voeren. Vanuit de Stadsbuurderij kan men kennisdelen, elkaar ondersteunen en samenwerken om verder te verduurzamen naar een niveaus (milieukeur / biologisch) waar de markt om vraagt. Van lokaal energiebedrijf tot het sluiten van lokale kringlopen Nu er nieuwe ondernemers neerstrijken in het gebied is dat een goed moment om ook gezamenlijk te zoeken naar manieren om samen duurzame energie op te wekken en de 16 Pagina 15

Pagina 17

Voor uitgaven, online catalogi en archief zie het Online Touch content management system systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw weekbladen.

544 Lees publicatie 213Home


You need flash player to view this online publication