68 CONCEPT Om te beginnen zullen er een aantal coöperaties van consumenten gecreëerd moeten worden. Deze werken samen met veehouders, vleesverwerkers, verkooppunten (supermarkten, slagers) en eventuele andere belangrijke spelers binnen de keten. De betrokken partijen werken altijd samen met dezelfde ketenpartners onder leiding van de coöperatie. Consumenten worden lid van de coöperatie die vlees produceert op een manier die bij hun overtuiging past, zoals ze ook voor een energieleverancier zouden kiezen. Zo zullen er coöperaties bestaan met de nadruk op duurzaamheid, dierenwelzijn, vleeskwaliteit, biologisch geproduceerd vlees, noem maar op. Ben je niet tevreden over de coöperatie, dan kun je twee dingen doen: inspraak op het beleid uitoefenen of van vereniging wisselen. Een bestuur van een coöperatie wordt door de leden gekozen en voert de dagelijkse regie. Daarnaast is het bestuur de vertegenwoordiging van de hele vereniging. Uiteindelijk ontvangen consumenten vlees van de coöperatie waar ze lid van zijn en hebben ze inspraak in het productieproces. Dat zal ervoor zorgen dat het vlees een stuk lekkerder smaakt! Distributie Er kan worden gedacht aan verschillende manieren om het product te distribueren: De coöperaties gaan samenwerkingsverbanden aan met de supermarkten en de slagers. In die winkels ligt vlees van de betreffende coöperaties. Meerdere verenigingen kunnen met eenzelfde supermarktketen een relatie aangegaan, waardoor de consument in de winkel de keuze heeft. Van welke coöperatie het vlees komt, blijkt uit de verpakking. Consumenten die lid zijn van een coöperatie, kopen natuurlijk vlees dat is geproduceerd door hun eigen vereniging. Zij krijgen bijvoorbeeld korting op het vlees van hun eigen coöperatie door een pasje bij de kassa te laten scannen (net zoiets als een bonuskaart of airmilespas). Slagers kunnen binnen één coöperatie actief zijn en dus altijd vlees van een bepaalde vereniging verkopen, maar ze kunnen er ook voor kiezen alleen een deel van hun assortiment van een coöperatie te verkopen. Pagina 69
Pagina 71Scoor meer met een online shop in uw vakbladen. Velen gingen u voor en publiceerden tijdschriften online.
520 Lees publicatie 196Home