pelijke producten welke ik in dit essay uiteenzet, het EBG-model. Om werkelijk tot structurele gedragsverandering te komen in duurzame voeding, is bewustwording noodzakelijk. Deze bewustwording kan het best in gang worden gezet door het faciliteren van impactvolle ervaringen. Dit betekent dus veelal stoppen met traditionele voorlichting, zoals dit kabinet terecht bepleit. Maar het betekent ook als overheid mensen concrete impactvolle gelegenheden c.q. ervaringen bieden om uit de huidige verslavende eetcultuur te kunnen stappen. Zo kan de overheid inderdaad heel effectief de overstap maken van betuttelen naar positief verleiden, zoals minister Schippers onlangs in Trouw bepleitte. En zo kan dit zelfs, hoe paradoxaal het ook lijkt, leiden tot een gezondere economie, gezien het grote belang van de voedingssector in Nederland. Mijn intentie bij het schrijven van dit essay is geweest om te prikkelen, uit te dagen in een ogenschijnlijk vastgelopen debat over duurzame voeding. Nergens heb ik mensen willen kwetsen of beledigen. Maar soms is het gewoon nodig om stellig te schrijven om de boel los te breken, dat zal iedereen herkennen, denk ik. En dan is een bewindsman al snel de klos ;-) Ik wil graag de volgende mensen zeer bedanken voor hun bijdrage aan de totstandkoming van dit essay: Hans Rutten, Annemarie Mol, Peter Voshol, Frits Muskiet, Albert van der Velde, Ernesto Spruyt, Leontine Gast, Samuel Levie, Eric Kramer, Joost Reus, Renze Brouwer, Henk Huizing en Carolien Vader. Inleiding 8 Pagina 7

Pagina 9

Heeft u een folder, nxtbook of e-nieuwsbrieven? Gebruik Online Touch: reclamefolder digitaal zetten.

497 Lees publicatie 179Home


You need flash player to view this online publication