4 Kernwaarden van een duurzame eetcultuur 22 Kernwaarden van een duurzame eetcultuur “ De maat van de begeerte bepaalt de waardering… De enige richtlijn voor genot is in te spelen op de eetlust die bij niet geheel verzadigde honger overblijft.” Uit: ‘Handorakel en kunst van de voorzichtigheid’ van Baltasar Gracian, 1647 Welke ervaringen zijn nu vooral van belang voor het creëren van een duurzamer voedingspatroon? Hoe directer, hoe beter, zou je zeggen. En vooral het creëren van impact is van belang om werkelijk tot bewustwording te komen en uiteindelijk tot structurele gedragsverandering. Een ervaring krijgt vooral impact doordat het een effect op jou persoonlijk heeft, bijvoorbeeld op je smaak of je gezondheid. Een directe, impactvolle ervaring met gezond eten kan bijzonder effectief zijn. Denk aan een voedingspatroon met veel verse groenten, fruit, weinig vlees en bewerkte voeding dat beter is voor jezelf en over het algemeen ook beter voor de aarde. Alleen, wat is gezonder eten nu toch precies met al die tegenstrijdige berichten die hierover bijna dagelijks in de media verschijnen? Welke impactvolle ervaringen zijn er dan zoal mogelijk met gezonder en duurzamer eten? En op welke kernwaarden moet de nieuwe eetcultuur gebaseerd zijn? Voordat we hierop ingaan, is een kritische blik nodig op de huidige maatschappelijke benadering van gezonde voeding, door de voedingswetenschap en de overheid. Zo lijkt gezonder eten steeds minder te maken te hebben met de hoeveelheid calorieën en het aantal nutriënten. Het probleem met de huidige benadering van voeding is dat het sterk gestuurd wordt vanuit een technische, nutritionele invalshoek. Dat komt doordat de nog relatief jonge wetenschap nog niet veel onomstotelijk heeft kunnen bewijzen. Dat is ook niet zo gek. “Het menselijk lichaam is een levend fysiologisch systeem waarvan we nog maar zeer ten dele weten wat de korte- en langetermijneffecten van voeding zijn op verschillende onderdelen c.q. organen, laat staan op het gehele systeem. Verder blijkt dat de algemene, gemiddelde aanpak steeds meer persoonlijk moet worden. Elk fysiologisch systeem is uniek”, stelt Dr. P. Voshol, fysioloog in nutriëntmetabolisme, obesitas en diabetes aan de universiteit van Cambridge, Engeland. En over de complexiteit van voeding: “Voedsel bevat vele duizenden chemische stoffen; daarvan kennen we er hooguit enkele honderden. Alleen al in gember zitten 420 verschillende chemische stoffen. Van twintig ervan denken we te weten wat ze doen in ons lichaam. Ons lichaam kent miljoenen cellen die werken als één fysiologisch systeem. Voeding gaat over de interactie tussen alle chemische stoffen die we binnenkrijgen met alle cellen waar ons lichaam uit bestaat.” Hoe kan het nu zo zijn dat bijna alle gerenommeerde voedingswetenschappers in Nederland continu praten en schrijven over feiten en fabels met betrekking tot de vraag wat gezond eten is? Alsof deze nog zo jonge wetenschap al is uitgekristalliseerd tot glasheldere waarheden. Alsof de falsificatie-eis van de beroemde wetenschapsfilosoof Karl Popper nooit heeft bestaan: “Een onderzoeker moet voortdurend trachten zijn Pagina 21

Pagina 23

Voor PDF's, online flyers en cursussen zie het Online Touch beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw sportbladen.

497 Lees publicatie 179Home


You need flash player to view this online publication