Kantine van de toekomst 91 Het concept Bij de meeste beroepsopleidingen (van middelbaar tot hoger) waar voedselbereiding een onderdeel is van het curriculum, staat de maaltijdvoorziening (vooral bij de lunch en de kleine pauzes) los van het onderwijs. In veel gevallen is deze uitbesteed aan een cateringbedrijf. Hierdoor kan het gebeuren dat leerlingen onderwijs krijgen in de productie van gezonde, veilige en duurzaam geproduceerde voeding maar vervolgens een lunch gebruiken die dat allerminst biedt. Het omgekeerde kan ook: het cateringbedrijf spant zich in om een mooi voedselpakket aan te bieden, maar ziet dat niet beloond door de klantleerlingen. Terwijl de gezamenlijke schoolmaaltijd dé gelegenheid is om het geleerde in praktijk te brengen. De kantine van de toekomst wil de scheiding tussen aanbieder en gebruiker doorbreken door de maaltijdvoorziening integraal onderdeel van het onderwijs te maken. De kantine (en de bijbehorende keuken) wordt een bijzonder leslokaal, en een deel van het onderwijs-programma komt in het teken te staan van de gezamenlijke maaltijd. In zo’n “Kantine van de Toekomst” worden de faciliteiten van de school (productie, verwerking, presentatie en verkoop) opgenomen en bedrijfsmatig gerund. Dat betekent dat er een fraaie leeromgeving met een veel betere binding met de praktijk wordt opgezet. De verwachting is dat deze aanpak de leerlingen ook nog eens zal aanzetten tot een bewuster en gezonder eetgedrag. Stand van zaken Het concept is vooreerst ontwikkeld voor realisatie binnen de HAS Den Bosch. Ofschoon het toegesneden is op (deels) voedselgerelateerde beroepsopleidingen, verwachten we dat het inspiratie kan bieden voor andere onderwijstypes. In februari hebben studenten van de HAS Den Bosch, daarin ondersteund door Start-U-Up het aangepaste businessplan gepresenteerd voor docenten, sectieleiders, de cateraar, leden van de hoofddirectie van de HAS en InnovatieNetwerk. De plannen werden goed ontvangen. Door dit mooie resultaat staat het sein op groen voor de operationalisering. Projecleidster Vrijhof van de HAS heeft ten behoeve van implementatie van het businessplan een team geformeerd, dat nauw samenwerkt met de huidige cateraar in Den Bosch. Ook zijn er diverse studenten gevonden die graag in het traject willen meelopen. Start-U-Up is gestart met de productie van een ‘Handboek Soldaat’, die als handleiding moet dienen voor de ‘Schoolkantine van de Toekomst’ op basis van de modellen en plannen die met en voor de HAS Den Bosch zijn opgesteld. Activiteiten 2011 • Uitwerking van de business- en operationele plannen • Uitbrengen van een conceptwijzer • Uitbrengen van de rapportage (Handboek Soldaat) over de vorderingen • Verbreding van de activiteiten naar andere partijen en/of locaties met het ‘Handboek Soldaat’ onder de arm. Partners HAS Den Bosch, Start-U-Up, De Valeouwe, CAH Dronten. Pagina 99
Pagina 101Interactieve e-vakblad, deze folder of uitgave is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online bladerbaar maken van egidsen.
442 Lees publicatie 136Home