de klant heeft staan. Deze gestroomlijnde en gesloten logistieke afhandeling is noodzakelijk voor de hoge verseisen van dit kanaal. Vissers NL Import Afslag Groothandel Verwerkers In de vishandel heeft Makro zich een goede positie bij de horeca weten te veroveren met dit model. Het bijgaande plaatje toont menusuggesties zoals die door Makro ten behoeve van de horeca zijn opgesteld. De Makro heeft rechtstreekse contracten met (buitenlandse) vissers en kreeftkwekerijen. Door hun excellente kwaliteits- en logistieke beheer zijn ze ook in trek bij buitenlandse horecaketens. Nederlandse schol en tong passen prima in het plaatje, maar het is voor Marko zeer moeilijk om het gewenste volume MSCgecertificeerde vis voor deze soorten via de afslagen te verkrijgen. De versnippering van de afslagen en het beperkte volume MSCgecertificeerde vis zijn hier de belangrijkste oorzaken van. 5.2.3 Voor- en nadelen van het model In de onderstaande tabel zijn de belangrijkste voor- en nadelen van het model weergegeven: Spelers Plussen ++ Betere prijs ++ Langdurige relaties Minnen –– Zeer hoge eisen op het gebied van versheid, kwaliteit en logistiek –– Slechts toegankelijk voor enkele vissers –– Voorraad en bederfrisico bij de handel –– Beperkte groeimogelijkheden (nichemodel) Catering & horeca Liefhebbers Specialisten & ambulante handel Bewuste consument Supermarkten Massaconsument Vissers Figuur 7 Ketenmodel de exclusieve versketen Dit model is geschikt voor kleinschalige nichemarkten. Vissers en groothandelaren die dit model omarmen, zullen echter snel ondervinden dat er veel van die niches zijn. Het model kan dus prima verbreed worden van één groothandel en een paar vissers voor één verskanaal naar meerdere gespecialiseerde groothandels en groepen vissers die een scala aan versmarkten bedienen. Het is echter geen model dat de sector breed uit het slop gaat trekken. Van de totale aanvoer kan naar onze inschatting niet meer dan 20% van de aanvoer via dit model in de markt worden gebracht. 5.2.2 De exclusieve versketen in de praktijk Dit businessmodel heeft zichzelf in de praktijk al voor diverse versketens bewezen. Zo is de levering van wild en gevogelte voor de exclusieve horeca in Nederland in handen van één bedrijf dat zich met de jagersverenigingen heeft toegelegd op levering van zeer vers en kwalitatief hoogwaardig vlees. Deze groothandel denkt actief mee met de chefs van de restaurants over de seizoensgebonden kaart en zorgt dat de hoeveelheden die worden gevraagd zijn afgestemd op de hoeveelheden die kunnen en mogen worden gejaagd. Zo blijven zowel de prijzen als de wildstand goed. Handel en verwerking detailhandel en foodservices ++ Topprofiel zorgt voor stevige premium marktpositie ++ Onderscheidend vermogen t.o.v. de massa De tabel maakt duidelijk dat de exclusieve versketen een aantrekkelijk model is, maar slechts voor een paar topspelers in de markt. De eisen van de klant zijn zeer hoog, vooral wat betreft versheid en kwaliteit. In dit model kun je je geen missers permitteren. Voor degenen die daarin slagen, betaalt het model zich echter uit in een sterk imago, een goede marktpositie en hogere prijzen. 5.2.4 Perspectief voor ondernemers: wat kan ik doen als ik dit wil? Voor bedrijven die wel wat voelen voor de exclusieve versketen, is een aantal zaken van belang: 1. Zorg voor een partner met de juiste contacten. Een netwerk van toprestaurants en chefs is cruciaal voor het slagen van dit model. Door dit netwerk krijgen de ketenpartners de exposure in de vakbladen en in de restaurants die nodig is voor erkenning als exclusieve specialist. 54 Vissen voor de markt Hoofdstuk 5 | Verticale ketenmodellen 55 Pagina 27
Pagina 29Interactieve digi-whitepaper, deze pdf of onderwijscatalogus is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online publiceren van digitale onderwijscatalogussen.
437 Lees publicatie 132Home