prijzen zijn hoog. Schol heeft dat verloren en uit onderzoeken blijkt hoe moeilijk het is om onderscheidend vermogen terug te winnen. Kansen liggen er wel in ‘natuurlijkheid’ van het product: wilde vis, gevangen door stoere vissers die verantwoord bezig zijn met het beheer van hun visgronden. Daarnaast zien we de verdere ontwikkeling van kant-en-klaarproducten, met sausje en andere ingrediënten. Producten met meer toegevoegde waarde en voor de consument makkelijker klaar te maken. Uit de gesprekken die wij hebben gevoerd in de sector en de bijeenkomsten die wij hebben georganiseerd komt een patroon dat tot nadenken stemt. Veel vissers zijn boos, verontwaardigd over de ontwikkelingen en voelen zich benadeeld. Handel en verwerking geven aan dat ze vissers proberen te bewegen om mee te gaan in de ontwikkelingen en de bedrijfsvoering en de wijze van samenwerken in de keten proberen aan te passen. Waarbij duidelijk wordt dat de meeste vissers weerstand tonen om in te spelen op de ontwikkelingen die zij als ongewenst of onrechtvaardig zien. Zelfs hoorden wij van actieve tegenwerking door vissers en handel tegen bedrijven die het anders wilden organiseren in de markt. De bestaande belangen en verhoudingen worden verdedigd. Dat leidt tot een blokkade voor innovatie in de ketens. Naar onze overtuiging zullen degenen die de ontwikkelingen ontkennen en keteninnovatie tegenhouden de boot missen. De aanbodsmarkt is een wereldmarkt geworden; de ketens worden gedomineerd door grote partijen die de afzet sturen. 3.3 De betekenis van de ontwikkelingen De meeste ontwikkelingen die hier beschreven zijn, voltrekken zich zonder dat de visserij daarop invloed kan uitoefenen. Voor de vissers zijn het trends die de toekomst van hun bedrijf zullen bepalen. 34  Vissen voor de markt Hoofdstuk 3  |  De marktontwikkelingen in vogelvlucht  35 Pagina 17

Pagina 19

Interactieve digitale webshop, deze archief of folder is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het van pdf naar digitaal converteren van digi-verenigingsbladen.

437 Lees publicatie 132Home


You need flash player to view this online publication