Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 9 noeg is om effect te kunnen hebben op de CO2-uitstoot. Een manier om de schaal te vergroten is niet alleen voor Den Haag te produceren, maar voor de gehele Randstad. Voor de berekening van de netto CO2-uitstoot van een product moet men de hele levenscyclus meenemen, van de productie van grondstoffen, tot het verwerken van het ‘afval’ afkomstig van het product. Hierdoor ontstaat er verwarring bij de consument, want een product dat een lange afstand heeft gereisd, heeft niet per se meer CO2-uitstoot dan een lokaal product. Denk maar aan het eerder genoemde aardappelvoorbeeld op de vorige pagina. Door slimme toepassingen van glas in combinatie met moderne technieken voor warmteopslag en eetbaar groen (bijvoorbeeld komkommers of tomaten), kan het klimaat in gebouwen worden beheerst. Een klimaatneutrale en voordelige methode. Praktische voorstellen - Veel vegetatie voor de opname van NO2, schaduw en de verdamping van water - Niet te dicht bij een drukke weg (met veel zwaar transport) - Netto geen extra uitstoot van fijnstof en NO2 - Energieneutrale klimaatbeheersing in gebouwen door toepassing van eetbaar groen en glas 2.3.5 De productie van energie en warmte De stakeholders zien vooral mogelijkheden voor de productie van warmte, bijvoorbeeld in combinatie met een kas. Vanwege het glas, is kastuinbouw een geschikte methode om warmte en elektriciteit op te wekken (1 km glazen tunnel kan warmte voor 1100 huizen opwekken). Er wordt geadviseerd om tenminste energie te produceren voor het bedrijf zelf. Aan dit voedselproducerend systeem zou een groep huizen gekoppeld kunnen worden, rekening houdend met de pieken in energiegebruik. Een biovergister biedt de mogelijkheid afval van het voedselproducerend systeem en afval uit de stad te verwerken tot energie. Dit is vooral toepasbaar als er voldoende afval beschikbaar is om constante toevoer voor biovergisting te leveren en stankoverlast beperkt blijft. Praktische voorstellen - CO2-neutrale productie - Korte voedselproductielijnen - Een in-house afzetpunt (bijbehorende winkel), waar consumenten zelf (op de fiets of lopend) hun producten afhalen - In-house voedselverwerking - Geen producten importeren voor verwerking - Produceer genoeg om daadwerkelijk bij te dragen aan CO2-reductie - Dieren en planten combineren om CO2 te compenseren - Het voedselproducerend systeem in de buurt van water plaatsen, voor toevoer van diervoeding 2.3.2 Het bevorderen van een ecologisch burgerschap Voor deze functie pleiten de geïnterviewden voor educatie. Meer daarover in het hoofdstuk Educatie (p. 15). 2.3.3 Invulling van publieke ruimte Zie de hoofdstukken Recreatie en Leefbaarheid (respectievelijk p. 12 en 18). 2.3.4 Het verbeteren van het stedelijk klimaat (zowel binnen- als buitenshuis) Duurzame voedselproductie kan bijdragen aan de luchtkwaliteit, zowel binnenshuis als buitenshuis, Deze luchtkwaliteit wordt bepaald door het meten van de concentratie NO2 en fijnstof. Vooral langs wegen met veel zwaar vrachttransport is er meer luchtvervuiling. Planten nemen vermoedelijk de schadelijke stoffen uit de lucht (met name NO2, longbeschadigende stikstofdioxide) op en breken het af (extra onderzoek vereist). In een stad als Den Haag is hittestress (warmte die wordt vastgehouden in de stad, waardoor de lichaamstemperatuur van de bewoners te snel stijgt) een reëel probleem. Als stedelijke voedselproductie de vegetatie in de stad uitbreidt, kan het een aangenaam microklimaat in de stad creëren. De schaduw van vegetatie vermindert de opwarming van straten en gebouwen en zorgt voor afkoeling door de verdamping van water via de bladeren. Een lagere temperatuur en aangename vochtigheidsgraad in de stad reduceert de behoefte aan airconditioning, met een verminderde CO2- en warmteuitstoot tot gevolg. Praktische voorstellen - Maak met name gebruik van wind- en zonneenergie en koude- en warmtesystemen - Produceer energie voor eigen gebruik - Verken de mogelijkheid voor warmteproductie voor de omgeving - Een systeem met een kas in combinatie met warmteopslag is het meest efficiënt en realistisch voor warmteproductie en koeling - Ontwikkel een systeem dat een constante aanvoer voor bio-energie garandeert - Voor biovergisting: dicht bij een bedrijf dat veel (groen)afval produceert - Beperk overlast door biovergisting - Plaats het voedselproducerend systeem bij een nieuwbouwwijk, zodat de infrastructuur die benodigd is voor warmteproductie direct meegenomen kan worden 2.3.6 Het verwerken en beperken van stedelijk afval huiselijk gft-afval van de stad blijkt lastig te integreren in een stedelijk voedselproductiesysteem. Maar voor afval vanuit bedrijven liggen er wel mogelijkheden. Het voedselproducerend systeem zal dan in de buurt van een afvalproducerend bedrijf (Heineken, van der Pagina 8
Pagina 10Heeft u een jaarverslag, i-brochure of e-reisgidsen? Gebruik Online Touch: publicatie online bladerbaar maken.
421 Lees publicatie 116Home