8 Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) Hoofdstuk 2: Ecologische duurzaamheid - ‘De duurzame stad’ 2.1 Stakeholders In dit hoofdstuk spreken we over de ecologische duurzaamheid. Van de drie p’s (people, planet, profit; de balans tussen mensen, milieu en winst) die het begrip duurzaamheid definiëren, ligt de nadruk op de p van planet, oftewel het behoud van natuur en milieu. Voor dit onderwerp zijn de onderzoekers in gesprek gegaan met zo’n twintig stakeholders, elk met hun eigen expertise, variërend van de stadsecoloog tot een manager van Van Gansewinkel Afvalverwerking. 2.2 Situatieschets Natuur en milieu is een belangrijk thema voor een stad als Den Haag. Door de dichte bevolking en industrialisering gaat de kwaliteit van de lucht en de grond achteruit en raken grondstoffen als water en olie uitgeput. Dat heeft directe gevolgen voor de stad; de biodiversiteit wordt kleiner, het klimaat warmer, de gezondheid van mens, plant en dier gaat achteruit, de bodem verarmt en de zeespiegel stijgt. Met name CO2-uitstoot (koolstofdioxide-uitstoot) en afvalverwerking kwamen tijdens de gesprekken met de stakeholders veel aan bod. ‘Aardappels worden bijvoorbeeld in Nederland geproduceerd, in Spanje gewassen, in Turkije geschild en in Italië verkocht. Het is belachelijk dat een aardappel zoveel kilometers aflegt, dat moet niet nodig zijn’, pleitte een geïnterviewde. Zijn voorbeeld illustreert de heersende mening; vrijwel alle geïnterviewden vinden voedselkilometers –de lengte van transport tussen producent en consument– onnodig en slecht voor het milieu. Het draagt bij aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van Den Haag; een van de veroorzakers van de opwarming van de aarde, het zogenaamde broeikaseffect. Enkele stakeholders beschouwen de afvalberg als een indirect gevolg van een te lage voedselprijs. Afval is een probleem. Daarnaast spreken de geïnterviewden over een systeemfout; producten kunnen niet hergebruikt worden vanwege hun gecompliceerde samenstelling. Het gevolg is een te hoge afvalberg. Onderzoeksvraag Hoe kan stedelijke voedselproductie de duurzaamheid van de stad vergroten? 2.3 Duurzaamheid en voedselproductie Het voedselproducerend systeem kan niet alleen bijdragen aan de ecologische duurzaamheid door zelf verantwoord te produceren, maar ook door een samenwerking aan te gaan met andere verantwoorde bedrijven en door een duurzame leefstijl uit te dragen en te promoten bij stedelingen. Om de ecologische duurzaamheid van Den Haag te vergroten, kan het voedselproducerend systeem een zevental verschillende functies vervullen. 2.3.1 Het verminderen van de voedselkilometers De stakeholders willen voedselproductie in of nabij de stad laten plaatsvinden om voedselproductieketens te verkorten en voedselkilometers te verminderen. Een randvoorwaarde is wel dat de productieschaal groot ge- ‘park Supermarkt’, een landschappelijk ontwerp van Van Bergen Kolpa architecten voor Midden-Delfland volgens de indeling van de supermarkt (groente, vlees, zuivel et cetera) Pagina 7
Pagina 9Scoor meer met een online winkel in uw catalogi. Velen gingen u voor en publiceerden PDF-en online.
421 Lees publicatie 116Home