Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 7 Moderne steden zoals Den Haag en hun bewoners kampen met allerlei problemen, die op het eerste gezicht geen direct verband lijken te houden met voedselproductie, zoals gebrek aan vitale groene ruimte, onvoldoende gezonde recreatiemogelijkheden, werkeloosheid, sociale spanningen, een ongezond leefklimaat, slechte voedingsgewoonten en afval. De hypothese waar vanuit dit onderzoek vertrekt is, dat nieuwe vormen van voedselproductie in of nabij de stad zowel kunnen bijdragen aan het oplossen van deze problemen als aan het verminderen of zelfs elimineren van de systeemfouten in het voedselsysteem. Stroom heeft WUR-student Marlinde Koopmans en journalist Drees Koren gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Zij hebben door middel van een kwalitatief onderzoek gekeken waarom, hoe en met wie voedselproductie in de stad Den Haag gerealiseerd zou kunnen worden. Zij zijn in gesprek gegaan met (potentiële) stakeholders van ‘een voedselproducerend systeem’. In het rapport wordt deze omschrijving gehanteerd (en niet bijvoorbeeld ‘bedrijf’), omdat die de vorm, het karakter, de schaal en het aanbod nog zoveel mogelijk open laat. Tijdens deze gesprekken zijn de stedelijke opgaven duurzaamheid, sociale cohesie, gezondheid, recreatie, leefbaarheid, werkgelegenheid, voedselzekerheid en educatie als uitgangspunt genomen. De stakeholders zijn ieder op hun eigen manier expert op één of enkele van deze terreinen. In de vraaggesprekken zijn de vorm, schaal en het type product volledig open gehouden, om de gesprekspartners de vrijheid te geven om deze karakteristieken vanuit eigen perspectief in te vullen. Achterliggende vraag was in hoeverre een stakeholder shareholder zou kunnen en willen zijn in het voedselproducerend systeem. De resultaten zijn uitgewerkt in dit rapport. Elk hoofdstuk behandelt een thema (bijvoorbeeld duurzaamheid) en is onderverdeeld in paragrafen die besluiten met praktische voorstellen van de respondenten. Hoewel de makers zich bewust zijn van de kritische noten en bezwaren ten aanzien van voedselproductie in de stad, ligt de focus in dit rapport op een inventarisatie van de mogelijkheden, de kansen. Het doel is te laten zien hoe voedselproductie kan bijdragen aan de oplossing van stedelijke problemen, zonder te blijven steken in heersende paradigma’s. Een voedselproducerend systeem zal immers niet alleen een verandering in onze stedelijke samenleving betekenen, maar ook een verschuiving in ons denkpatroon veroorzaken. Pagina 6

Pagina 8

Heeft u een maandblad, onlinebook of digi catalogi? Gebruik Online Touch: archief van papier naar digitaal converteren.

421 Lees publicatie 116Home


You need flash player to view this online publication