6 Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) Hoofdstuk 1: Inleiding en opzet onderzoek Voedsel is een primaire levensbehoefte. De productie, verwerking en distributie ervan heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van onze samenleving. De productie van voedsel gebeurt steeds efficiënter; met name in ons deel van de wereld is honger vrijwel helemaal uitgebannen. Mede hierdoor wordt in onze huidige maatschappij de afstand van het basisingrediënt tot de consument steeds groter; de productie van voedsel is grotendeels onzichtbaar geworden en uit de leefomgeving van de eindgebruikers verwijderd. De voedselproductieketens worden steeds langer; voor de gewone mens is het hele proces nauwelijks nog te bevatten. De efficiënte productie en overvloed heeft meer schaduwzijden. Het huidige voedselsysteem is in vele opzichten niet duurzaam, het is kwetsbaar voor storingen in de lange en complexe voedselketens en vatbaar voor dier- en plantenziekten. Daarnaast is het afhankelijk van natuurlijke energiebronnen als olie, leidt het tot verarming van de bodem en van de biodiversiteit. Het huidige systeem is ook een medeveroorzaker van kwalijke aandoeningen als obesitas. Niet in de laatste plaats veroordeelt het consumptiedieren a priori tot een leven van twijfelachtige kwaliteit. InnovatieNetwerk werkt aan praktisch toepasbare oplossingen die de zogenaamde systeemfouten in het huidige voedselsysteem, de nadelige kanten zoals hierboven kort geschetst, wegnemen. Er is een groeiende tendens, ook bij InnovatieNetwerk, om in het zoeken naar oplossingen niet alleen het platteland, maar juist ook de stad te betrekken. Een steeds groter deel van de wereldbevolking leeft immers in steden en wat het platteland produceert, eindigt daar. Een deel van de oplossing zou daarom wel eens in, of in de directe omgeving van de stad kunnen liggen, bijvoorbeeld door voedselproductie letterlijk weer dichterbij de stad of zelfs de stad in te brengen; tast- en zichtbaar te maken. De ontwikkeling van lokale en korte productieketens draagt bij aan de plaatselijke economie, voedselzekerheid en –zeker als ze op biologische leest geschoeid is– aan duurzaamheid, biodiversiteit, gezondheid en welzijn. Er is een groeiend aantal projecten en initiatieven op het gebied van stedelijke voedselproductie, deels vanuit de agrifoodsector, maar ook vanuit allerlei andere sectoren zoals de milieubeweging en cultuur. In dit rapport wordt daarom voornamelijk onderzocht of er in de stad wensen leven om plaatselijk voedsel te produceren. En zo ja, hoe luiden die wensen dan? Technisch en praktisch kan er wellicht van alles in de stad aan voedsel worden verbouwd, maar wil een stad dat eigenlijk zelf wel en wie hebben er belang bij? InnovatieNetwerk vroeg kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag om het onderzoek uit te voeren. Aanleiding om juist deze organisatie te betrekken is het programma ‘Foodprint’ van Stroom Den Haag, waarin de relatie tussen stedelingen en hun voedselbronnen centraal staat. Stroom heeft in de aanpak van het onderzoek vooral gezocht naar urgentie in de stedelijke vraag en de onderzoeksvraag toegespitst op Den Haag. Kunstproject ‘Wheatfield - A confrontation’, Agnes Denes, 1982 Pagina 5
Pagina 7Voor flyers, online catalogussen en gebruiksaanwijzingen zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw presentaties.
421 Lees publicatie 116Home