26 Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 9.3.1 Korte voedselproductieketens Om de ketens daadwerkelijk te verkorten, moeten ruwe producten in de directe omgeving van de consument worden geproduceerd, verwerkt en verkocht. Vergeet de bijproducten, zoals energie, en ingrediënten voor de verwerking van het product die direct voor handen dienen te zijn, daarbij niet. Duurzaam produceren levert op de lange termijn het meeste rendement op. Zie hiervoor het hoofdstuk Ecologische duurzaamheid (p. 6). Praktische voorstellen - Een in-house afzetpunt - Duurzame productie - Een gesloten kringloop voor water, afval energie, et cetera - Permacultuur voor een gezonde grond en constante productie - Een divers aanbod, waar elke cultuur zich thuis bij kan voelen - Een divers aanbod, om risico’s te spreiden - Seizoens- en streekproducten - Direct te consumeren producten, waar geen importproducten aan toegevoegd hoeven te worden voor de verwerking 9.3.2 Zelfredzaamheid Hoe meer mensen weten hoe voedsel geproduceerd kan worden en hoe we zelfvoorzienend kunnen zijn, hoe beter we weten hoe we moeten handelen bij voedselcrises. Daarom is educatie essentieel. De zogenaamde organiponicos (gemeenschapstuinen) in Havanna zijn een schoolvoorbeeld van wat er op dit vlak mogelijk is als de nood aan de man komt, maar denk ook aan Dig for victory in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De inwoners van London benutten elk stukje grond, tot parken als Kensington Gardens aan toe, om voedsel te verbouwen. Mede hierdoor overleefden ze de oorlog en de blokkade door de Duitse U-boten van de overzeese handelsverbindingen. Zie ook het hoofdstuk Educatie (p. 15). ‘The District’, een van de ontwerpvoorstellen voor een Haagse stadsvarkensboerderij van Winy Maas & The Why Factory Pagina 25

Pagina 27

Heeft u een vaktijdschrift, turn pages of web vakbladen? Gebruik Online Touch: maandblad naar een online publicatie converteren.

421 Lees publicatie 116Home


You need flash player to view this online publication