Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 25 Hoofdstuk 9: Voedselzekerheid - ‘De hongerige stad’ 9.1 Stakeholders Het thema voedselzekerheid wordt steeds belangrijker, maar in Den Haag zijn er weinig organisaties die zich puur en alleen met dit onderwerp bezig houden. Wij spraken onder meer met Menno Swaak, initiatiefnemer van Gezonde Gronden en Jan Willem van der Schans, onderzoeker LEI over voedselzekerheid. 9.2 Situatieschets Ons voedsel legt een lange weg af voordat het op ons bord belandt. Producten worden in land A gekweekt, in land B verwerkt en in land C gedistribueerd en geconsumeerd. Dat kost niet alleen veel voedselkilometers (zie het hoofdstuk Ecologische duurzaamheid, p. 6), maar levert ook risico’s voor voedselzekerheid. Immers, als er ergens in deze lange voedselproductieketens een kink in de kabel komt, kan het betekenen dat het eind ervan niet of onvoldoende bereikt wordt. Bij een acute ramp, waardoor het transport geheel stil komt te liggen, hebben supermarkten genoeg voorraad om ongeveer vier dagen te functioneren, daarna zijn de schappen leeg. Een product loopt vertraging op, de kwaliteit gaat achteruit, de prijs stijgt of het komt helemaal niet bij de consument terecht. Voedselproductieketens moeten verkort worden. Productie in eigen land kan een oplossing zijn, maar ook hier bestaan risico’s. Denk aan het klimaat (een fikse storm of overmatige regenval en de oogst is verloren) en de kwaliteit van de grond. De bodem in Nederland, maar ook in andere landen, raakt uitgeput en vervuild. Dit is te wijten aan tal van factoren, zoals de industrialisering, maar ook intensieve landbouw draagt hier aan bij. Op den duur wordt het steeds moeilijker om gezonde voedingsmiddelen te produceren. Hierover ook meer in het hoofdstuk Ecologische duurzaamheid, p. 6). De wereldbevolking groeit en het is onzeker of de voedselproductie de vraag ook in de komende decennia aan zal kunnen. Momenteel telt de wereldbevolking 6 miljard zielen, in 2050 zijn dat er 9 miljard. Een steeds groter deel van die bevolking leeft in steden. Klimaatverandering, fosfaattekort, stijgende vraag naar vlees, het opraken van fossiele brandstoffen, terugloop van biodiversiteit, dier- en plantenziekten; het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de beschikbare hoeveelheid voedsel. Een voedselcrisis is in de nabije toekomst verre van denkbeeldig. Onderzoeksvraag Hoe kan stedelijke voedselproductie de voedselzekerheid in de stad vergroten? 9.3 Voedselzekerheid en voedselproductie ‘Dichtbij’ lijkt het toverwoord. Wanneer producten altijd bereikbaar zijn in de nabije omgeving en de ketens verkort worden, heeft dat direct gevolgen voor de voedselzekerheid. Vooral op de lange termijn is dat een kans voor de stad. Het voedselproducerend systeem kan twee verschillende functies vervullen om de voedselzekerheid te vergroten. Logistiek is de peiler die het Westland met de Wereldmarkt verbindt Pagina 24

Pagina 26

Voor catalogi, online lesboeken en PDF's zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een online winkel in uw uitgaven.

421 Lees publicatie 116Home


You need flash player to view this online publication