Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 23 Hoofdstuk 8: Werkgelegenheid - ‘De werkende stad’ 8.1 Stakeholders Werkgelegenheid en werkeloosheid zijn actuele thema’s waar diverse organisaties zich mee bezighouden. Voor dit hoofdstuk hebben de onderzoekers gesprekken gevoerd met onder meer Annie de Veer, directeur projecten Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW); Max Brekelmans, directeur Omnigroen; Jan Willem van der Schans, onderzoeker LEI; en Abdoe Khoulani, voorzitter van de PvdE. 8.2 Situatieschets Werkgelegenheid is een belangrijk thema, vooral ‘in deze tijd van economische crisis’. De werkeloosheid stijgt. Den Haag kent drie groepen werkelozen: zij die net zonder baan zijn komen te zitten, maar zonder hulp weer aan de slag kunnen; de groep die ‘altijd al werkloos was’ en om welke reden dan ook veel afstand heeft tot de arbeidsmarkt; en de groep die daartussen hangt, die met een beetje hulp weer de arbeidsmarkt op kan. Vooral die laatste groep krijgt momenteel prioriteit. Het gaat om mensen die willen werken, maar bijvoorbeeld bijscholing nodig hebben voordat dat gerealiseerd kan worden. Deze groep groeit het hardst en het moet voorkomen worden dat zij niet teveel afstand tot de arbeidsmarkt krijgen. Zij mogen niet te lang uit de running blijven. Ook de allerzwaksten van onze samenleving verdienen aandacht. Zij ontberen vaak basisvaardigheden om goed te kunnen functioneren in een voedselproducerend systeem. Ze hebben vaak gezondheidsproblemen of missen de aansluiting met anderen. Zie het hoofdstuk Sociale cohesie (p. 9). Kwekerij De Sonnenhoek in het Westland Onderzoeksvraag Hoe kan stedelijke voedselproductie de werkgelegenheid in de stad vergroten? 8.3 Werkgelegenheid en voedselproductie Productie betekent werkgelegenheid. Voedselproductie heeft als voordeel dat werknemers zich makkelijker verbonden kunnen voelen met het product. Werken met levende dingen levert volgens de stakeholders voldoening op en is goed voor het verantwoordelijkheidsgevoel van de medewerker. Ook direct contact met de klant en het ontvangen van feedback dragen daaraan bij, terwijl het tegelijkertijd wederzijds begrip tussen klant en medewerker oplevert. Een ambitieus, innovatief bedrijf is aantrekkelijk voor arbeidspotentieel. Om de werkgelegenheid te vergroten, kan het voedselproducerend systeem drie verschillende functies vervullen. 8.3.1 De sociale werkplaats Met name als er weinig geautomatiseerd is, zijn er veel laaggeschoolde werknemers nodig. De toenemende vraag naar arbeid is voor sommige stakeholders het voornaamste belang bij het voedselproducerend systeem. Maar op een werkplek gebeurt meer dan het verrichten van arbeid. Samenwerking kan niet zonder communicatie en om goed te functioneren zijn basale competenties nodig. Die kan deze doelgroep bij het voedselproducerend systeem opdoen. Het bieden van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt brengt deze doelgroep dus dichter bij de maatschappij. Zie ook het hoofdstuk Sociale cohesie (p. 9). Pagina 22

Pagina 24

Voor boeken, online jaarverslagen en relatiemagazines zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een web winkel in uw club bladen.

421 Lees publicatie 116Home


You need flash player to view this online publication