22 Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) Hoofdstuk 7: Gezondheid - ‘De fitte stad’ 7.1 Stakeholders Gezondheid is een grootstedelijk probleem. In Den Haag zijn op verschillende niveaus instanties actief die zich inzetten voor een gezondere stad. Over het onderwerp gezondheid zijn aan het woord geweest: Liesbeth Remmers, hoofd gezondheidsbevordering voor vier tot twaalfjarigen van de GGD; Joost Reus, senior beleidsmedewerker duurzame voedselsystemen bij LNV; Olle Mennema en Pien Gelder, respectievelijk hoofd Natuur en Milieu Educatie/Communicatie van Gemeente Den Haag (NME) en hoofd gemeentelijke dienst Stadsboerderijen. 7.2 Situatieschets Gezondheid gaat vaak gepaard met educatie. Immers, gezond eten heeft voor een groot deel te maken met het gedrag van de consument. Om dat gedrag te verbeteren, proberen zowel de GGD als NME zijn kennis te vergroten, waardoor zijn houding verandert en uiteindelijk ook het gedrag. Dit komt aan de orde in het hoofdstuk Educatie (p. 15). Tegenwoordig zijn er wereldwijd meer mensen met obesitas dan met honger. Sinds 2006 ligt de prioriteit van de gemeente dan ook bij gezond gewicht, het tegengaan van overgewicht of obesitas. De oorzaak van obesitas is o.a. een verstoring in de menselijke energiebalans (ongezond eten en weinig bewegen), maar factoren die van invloed zijn, zijn de opvoeding, de omgeving (groente in de buurt), geld, tijd en kennis. Vooral in krachtwijken is gezondheid een probleem. In deze wijken is de levensverwachting zelfs lager dan in de rest van de stad. Daar moet dus veel geïnvesteerd worden om de bewoners fitter te maken. Ook de kwaliteit van de grond en de lucht zijn van invloed op de gezondheid. Deze onderwerpen komen terug in het hoofdstuk Ecologische duurzaamheid (p. 6). Onderzoeksvraag Hoe kan stedelijke voedselproductie de stad gezonder maken? 7.3 Gezondheid en voedselproductie Gezond eten is een voorwaarde voor een gelukkig, lang en fit leven. Het moet dus beschikbaar en bereikbaar zijn voor de inwoners van Den Haag. Het voedselproducerend systeem kan goede producten terugbrengen naar de stad. Een bijkomend voordeel is, dat producten rijp, dus met een hoge voedingswaarde, geoogst en direct geconsumeerd kunnen worden. Om te zorgen dat het vervolgens daadwerkelijk geconsumeerd wordt, zullen de producten gemakkelijk bereikbaar moeten zijn, zowel fysiek (de afstand die de consument moet afleggen) als financieel (de prijs die de consument moet betalen). Tot slot moet de consument voldoende kennis en een positieve houding bijgebracht worden. Om de gezondheid van de stad te vergroten, kan het voedselproducerend systeem drie functies vervullen. 7.3.1 Gezond voedsel bereikbaar maken De belangrijkste manier waarop het voedselproducerend systeem bijdraagt aan de gezondheid van de stad, is de productie zelf en vervolgens de afzet aan de juiste doelgroep. Verse groenten in de buurt Praktische voorstellen - Produceer voedzame producten - Produceer op grote schaal - Een gemakkelijk bereikbare locatie, binnen het tramlijnnet - Het voedselproducerend systeem in (de buurt van) een krachtwijk plaatsen - Een in-house afzetpunt - Meerdere afzetpunten - Het voedselproducerend systeem combineren met bestaande afzetpunten, zoals de Haagse markt - Hanteer een lage prijs of aantrekkelijke kortingsacties - Biedt producten waar elke cultuur zich thuis bij kan voelen, even divers als de doelgroep 7.3.2 Gezondheidseducatie Deze functie wordt beschreven in het hoofdstuk Educatie (p.15). 7.3.3 Een gezondere leefomgeving Zie de hoofdstukken Ecologische duurzaamheid en Leefbaarheid (respectievelijk p. 6 en p. 18). Pagina 21

Pagina 23

Voor boeken, online gidsen en onderwijs catalogi zie het Online Touch content management beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw weekbladen.

421 Lees publicatie 116Home


You need flash player to view this online publication