Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 21 Praktische voorstellen - - - - Open presentatie naar de buitenwereld Samenwerking met bewoners In-house afzetpunt Weinig technologie, veel mankracht 6.3.3 Stadsruimte efficiënt en effectief benutten De baten van het voedselproducerend systeem moeten opwegen tegen de kosten van de grond. Door alleen te produceren, zal dat naar verwachting niet lukken. De producten zullen dan te duur worden om de concurrentiestrijd te winnen. Er moeten dus meerdere functies vervuld worden op dezelfde grond. Deze functies moeten dan wel geld opleveren, of geld besparen of op een andere manier waarde toevoegen. 6.3.4 Een tijdelijke oplossing voor leegstand Leegstaande gebouwen of braakliggende terreinen kunnen een veelgenoemd probleem oplossen: het ruimtegebrek in de stad. Voedselproductie geeft deze stukken stadsgrond weer waarde, of beperkt de kosten van tijdelijke leegstand. Om hier te produceren, hoeft de bestemming van een gebied niet definitief veranderd te worden. Het feit dat de beschikbare ruimte slechts tijdelijk is zal een grote impact hebben op de inrichting van het voedselproducerend systeem. Dat moet flexibel omgaan met zijn infrastructuur en het type klandizie. Volkstuinen in Den Haag Praktische voorstellen Praktische voorstellen - Een innovatief ontwerp, vooral bij hoogbouw - Zichtbaar groen en dieren - Permacultuur, zorgt ook in het najaar en winter voor een groene grond en is duurzaam - Combineer buiten en binnen, bijvoorbeeld met begroeide muren en dieren op het dak - Combineer in nieuwe wijken woningbouw en glastuinbouw - Groene enclaves maken de stad mooier, dus verbouw op diverse plekken groente en fruit - Bouw op deze mooie plek aan zee een voedselproductiebedrijf 6.3.2 De levendige economie Als de economie levendig is, levert dat een hoop op voor de bewoners; zakelijke kansen, het gemak van bereikbare handel en activiteit op straat. Dat maakt de wijk niet alleen bruisender, maar ook veiliger. Voorwaarde is wel dat de bedrijven zich open naar buiten toe presenteren. ZZP’ers op zolderkamertjes die niet lokaal zaken doen hebben minder effect op de levendigheid van de wijk. Het advies voor het voedselproducerend systeem is dus: een open uitstraling, aanwezigheid in de wijk en samenwerking met omwonenden. - Een flexibele, verplaatsbare infrastructuur - Producten die onder wisselende omstandigheden kunnen gedijen - Een sterk concept dat mensen niet bindt aan een plek maar aan de functie - Innovatieve bedrijfsleiding - Een stevige samenwerking met woningbouwcorporaties en vastgoedontwikkelaars 6.3.5 Buren verbinden Zie het hoofdstuk Sociale cohesie (p. 9). 6.3.6 Voorzieningen faciliteren Zie het hoofdstuk Recreatie (p. 12). Pagina 20

Pagina 22

Voor boeken, online onderwijs catalogussen en clubbladen zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een e-commerce shop in uw clubmagazines.

421 Lees publicatie 116Home


You need flash player to view this online publication