6 2.2 Concept ‘Samen Goed Eten’ Enkele jaren geleden heeft InnovatieNetwerk geïnvesteerd in de smaaklessen die tv-kok Pierre Wind op alle basisscholen wilde hebben. Dit concept was een verrassend succes. Kinderen kunnen – eenmaal per jaar – eten voelen, bereiden en proeven. Zo wordt hen liefde voor goed eten bij gebracht. Toen de smaaklessenorganisatie een feit was en de inbreng van InnovatieNetwerk niet meer nodig, was het moment aangebroken om het project aan andere partijen over te dragen. Nu, begin 2010, worden de smaaklessen op ruim 2000 basisscholen gegeven. Dat betekende niet dat InnovatieNetwerk het onderwerp heeft losgelaten. Integendeel. Smaaklessen zijn immers eenmalige gebeurtenissen, maar garanderen niet dat er gedurende de rest van het jaar structurele aandacht voor eten is. Veel leerlingen eten op school de meegenomen boterhammen die al vanaf 8 uur ’s ochtends in het zakje of trommeltje zitten. Andere kinderen krijgen nauwelijks eten mee en moeten zich behelpen met junkfood. Ouders geven vaak het slechte voorbeeld. De scholen bekommeren zich niet om de eetcultuur. Het ontbreekt aan visie en mogelijkheden. Nederland is wat dat betreft een buitenbeentje. In veel landen hebben scholen een eigen keuken, eetruimte, kantine of zelfs een restaurant. Om te zorgen dat die aandacht in het onderwijs er wel is, heeft InnovatieNetwerk het concept ‘Samen goed Eten’ geïntroduceerd. Een gezamenlijk genoten lekkere maaltijd heeft een positieve invloed op mensen, zo toont onderzoek aan. Het is daarom goed er zo vroeg mogelijk mee te beginnen: op de basisschool. Uit de praktijk blijkt dat goede maaltijden een positief effect op het leren hebben. Scholen die het eten goed hebben geregeld, plukken er de pedagogische vruchten van. De kinderen zijn rustiger en letten beter op. Het leervermogen neemt toe. Vooral de resultaten in zwakke buurten springen er uit. Daarnaast is ‘Samen goed Eten’ een instrument in het voorkomen van overgewicht. Als er meer aandacht is voor de maaltijd, zullen kinderen meer van voeding begrijpen, zullen ze vragen stellen en kijken naar wat goed voor hen is. Ze zullen minder geneigd zijn om zich vol te stoppen met eten. Ook voor de agro-sector is het belangrijk dat kinderen al van jongs af aan nieuwsgierig zijn naar eten. Zij zijn de werkers en de consumenten van morgen. Pagina 13

Pagina 15

Voor catalogi, online jaarverslagen en weekbladen zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw boeken.

415 Lees publicatie 110Home


You need flash player to view this online publication