Werkwijze In dit innovatieprogramma wordt ingezet op de hoogste ambitie om antibioticavrije bedrijven binnen te keten te realiseren (systeeminnovatie op de langere termijn). De weg daarnaar toe zal in een aantal fasen worden ingedeeld. Bij afronding van elke fase zal specifiek worden vastgesteld of de ambitie om te gaan voor antibioticavrije bedrijven, nog steeds haalbaar is. De volgende fase wordt alleen ingezet als vastgesteld kan worden dat de ambitie haalbaar is. Als na een fase moet worden vastgesteld dat de ambitie om te gaan voor antibioticavrije bedrijven niet haalbaar is, zal dit innovatieprogramma worden stopgezet. Verspreiding van ervaring en kennis zal een belangrijk onderdeel vormen van dit programma. 3. Uitgangspunten Het programma zal in drie fasen worden ingedeeld om zorgvuldig en stap voor stap te komen tot een antibioticavrije varkensvlees keten. Zorgvuldigheid is nodig vanwege de risico’s voor ondernemers bij de productie (omzetverlies) en bij de markt (kwaliteitsverlies). Zorgvuldigheid is eveneens nodig in relatie tot het opbouwen van onderling en eigen vertrouwen in andere productiemethode en in gezamenlijke aanpak. Na elke fase zal een “go/no-go” moment worden ingebracht om gezamenlijk vast te kunnen stellen of de volgende fase kan worden ingegaan. Uitgangspunten bij een antibioticavrije productiewijze Voordeel voor de varkenshouders is een must • Kostenbesparing (dierenarts en medicijnkosten) • Productievoordeel • Vergroot werkplezier • Imago verbetering ( bijdrage aan resistentie vermindering) Voordeel dierenwelzijn • Verbetering dierwelzijn, in ieder geval geen verslechtering Onafhankelijkheid veterinaire adviseurs • Geen rol voor dierenartsen met eigen apotheek i.v.m. risico’s op ongewenste invloeduitoefening vanuit farmaceutische bedrijven • Specifieke adviezen gericht op produceren zonder antibiotica Gezamenlijk aanpak met alle ketenpartijen en gedeelde besluitvorming • Sleutelrol voor bedrijfsleven • Risico’s, kosten gezamenlijk dragen • Premium uit de keten (beloning, marktvoordeel) 4. Aanpak in fasen Bedrijven die de ambitie hebben om binnen een antibioticavrije keten te produceren, kunnen te maken krijgen met behoorlijke risico's. Niet alleen risico's voor bijvoorbeeld de bedrijfsresultaten maar ook t.a.v het voldoen aan de gestelde gezondheidseisen (o.a. uit Milieukeurprogramma) in een keten. Bij de ketenpartij de Hoeve is produceren volgens criteria van Milieukeur leidend, wat mogelijk ook op onderdelen kan conflicteren met maatregelen die het antibioticagebruik overbodig maken. 18 maart 2010 13 Pagina 12

Pagina 14

Heeft u een onderwijs catalogus, issue of web mailings? Gebruik Online Touch: editie online bladerbaar maken.

406 Lees publicatie 101Home


You need flash player to view this online publication