Conceptwijzer december 2008 Media Overgewicht en welvaartsziekten zijn een groeiend probleem en een definitieve oplossing lijkt nog buiten zicht. Het concept ‘Oerdis’ is vernieuwend. Het is dan ook niet verrassend dat diverse media er al aandacht aan hebben besteed. In het programma ‘OVT’ van de VPRO (maart 2008) werd professor Muskiet geïnterviewd. Ook in de nieuwsbrief ‘Nieuws voor diëtisten’ (september 2008) kwam Muskiet aan het woord. In Trouw van 24 september 2008 verscheen een kort bericht over ‘Recepten uit de Oerdis’. Op de site van Trouw (www. Trouw.nl) kunt u een videoreportage bekijken waarin Eric van Veluwen en Karine Hoenderdos vertellen over hun visie op de Oerdis. Het uitgebreide artikel in Trouw (verschenen in het tweede katern ‘de Verdieping’) kunt u hier downloaden. Ook in de Sunday Times (12 oktober 2008) was er aandacht voor de Engelstalige variant van Oerdis: het caveman’s diet. Tot slot geeft de laatste staafdiagram (zie hierboven) een overzicht van mineralen en sporenelementen in Oerdis, de huidige Nederlandse voeding en de referentievoeding van het Voedingscentrum. Knelpunten in de huidige Nederlandse voeding (zoals ijzer, selenium en zink) komen in Oerdis niet voor. Wel scoort calcium iets lager dan de huidige Nederlandse aanbeveling. Wilt u meer weten over de verantwoording van de berekeningen en de beoordeling van Oerdis, dan kunt u die vinden op de website van InnovatieNetwerk. Ook is daar een berekening van de gemiddelden te vinden. Het Oerdis-boek Hoe het verdergaat Oerdis is een concept met veel potentie. Verschillende wetenschappelijke onderzoekers, onder meer van het LUMC, het UMCG, Wageningen UR en het netwerk orthomoleculaire diëtisten, hebben aangegeven dat ze de gezondheidseffecten van Oerdis willen toetsen op patiënten met ouderdomssuikerziekte. Ook zijn er levensmiddelenfabrikanten die interesse tonen voor het ontwikkelen van producten die passen binnen het Oerdis-concept. De huidige planning is erop gericht om begin 2009 een boek over Oerdis met uitleg over Oerdis, recepten en dagmenu’s te doen verschijnen. Dit boek wordt waarschijnlijk uitgegeven door een derde partij, in samenwerking met InnovatieNetwerk en het Nederlands Openluchtmuseum. Het boek richt zich op een groot publiek en is dus laagdrempelig qua inhoud. Onder meer het Nederlands Openluchtmuseum gaat het boek te koop aanbieden in zijn museumwinkel. Pagina 3

Pagina 5

Scoor meer met een webshop in uw gidsen. Velen gingen u voor en publiceerden gebruiksaanwijzingen online.

348 Lees publicatie 100Home


You need flash player to view this online publication