Conceptwijzer december 2008 aardappelen en suikerhoudende producten. Door het lage koolhydraatgehalte in de Oerdis is het vetpercentage in verhouding hoger dan gemiddeld. Ongezond is dat zeker niet. Door de keuze voor veel noten, zaden, vis, wild en eieren kies je automatisch voor voedingsmiddelen met het gezonde onverzadigde vet. De vetzuursamenstelling van de Oerdis is volgens het boekje. Het gehalte aan ongezonde verzadigde vetten is zelfs lager dan in de referentievoeding van het Voedingscentrum. Ook het caloriegehalte is vergelijkbaar met wat aanbevolen wordt in de huidige Nederlandse voeding.” Oerdissen in de moderne tijd Eric van Veluwen vond het een leuke uitdaging om de dagmenu’s samen te stellen. “Het maken van de recepten was gemakkelijker dan ik van tevoren dacht. Ik zou best volgens de Oerdis kunnen eten! Mijn grote liefde ligt bij de biologische producten, van het seizoen en uit de eigen streek. Ik vond het erg leuk om deze producten ook in de Oerdis-recepten te verwerken. Hier en daar heb ik ‘gesmokkeld’, bijvoorbeeld met wat zuivelproducten. Het Oerdis-menu moet tenslotte ook passen in deze tijd en ik ben nu eenmaal een groot liefhebber van mooie kazen. Al met al vond ik dit een leuke uitdaging. Ik heb het gevoel dat het écht gezond is.” Gezond rekenwerk Bovenstaand staafdiagram geeft een overzicht van de macrovoedingsstoffen in Oerdis, de huidige Nederlandse voeding en de referentievoeding van het Voedingscentrum. Op alend v l is het hoge gehalte aan vezels. Het energiepercentage vet is in verhouding hoog, omdat het energiepercentage koolhydraten lager is. De vetzuursamenstelling is echter gunstig. De tweede staafdiagram geeft een overzicht van het vitaminegehalte in Oerdis, de huidige Nederlandse voeding en de referentievoeding van het Voedingscentrum. Knelpunten in de huidige Nederlandse vitaminevoorziening (zoals vitamine A, vitamine D, foliumzuur) komen in Oerdis niet voor. Pagina 2

Pagina 4

Heeft u een krant, onlinebook of e-onderwijsmagazines? Gebruik Online Touch: vakblad digitaal bladerbaar publiceren.

348 Lees publicatie 100Home


You need flash player to view this online publication