Conceptwijzer december 2008 Juni 2008 Als men kijkt naar het voedingspatroon, dan is er een wereld van verschil tussen de oermens en de moderne mens. De huidige mens eet vooral producten uit de landbouw, veeteelt en de levensmiddelenindustrie. We vullen onze boodschappenkarren met zuivel, brood, pasta en tal van bewerkte producten. De oermens daarentegen was een jager en verzamelaar. Op zijn menu, de Oerdis, stonden vlees, vis, groenten, fruit, eieren, noten en zaden. Wetenschappers van divers pluimage (onder anderen archeologen, antropologen en etnografen) doen onderzoek naar het ‘dieet’ van onze voorouders. Om te proberen de Oerdis te reconstrueren, heeft InnovatieNetwerk met een team van experts gekeken naar het eetpatroon van Aboriginals, Inuit, natuurvolkeren in de savanne en de veel oudere Cro-Magnons. Het blijkt dat de natuurproducten die deze groepen nuttigen en nuttigden, goed aansluiten bij de constitutie van de mens, en daarom hoogstwaarschijnlijk ook gezond zijn. gezond eten. En wanneer je gaat eten zoals je genen dat voorschrijven, moet dat uiteindelijk leiden tot een gezonder voedingspatroon. Aan tafel! Topkok Eric van Veluwen en diëtisten Karine Hoenderdos en Mary Stottelaar vertaalden de input van de experts in tien smakelijke Oerdis-dagmenu’s. “Oerdis betekent volop genieten van verse groente, vers en gedroogd fruit, noten en zaden. Daarbij kies je voor wild, kip, vlees, vis en eieren. En af en toe wat primitieve granen en zuivel”, vertelt Karine Hoenderdos. “Het is opvallend hoe enorm rijk deze menu’s zijn aan voedingsstoffen. Dat komt vooral door de extra grote hoeveelheden groenten en fruit, en ruime porties van de eiwitrijke producten zoals vlees en vis. Dat zijn stuk voor stuk producten met een hoge voedingswaarde.” Meer over Oerdis De Groningse hoogleraar Frits Muskiet is in Nederland een van de meest prominente onderzoekers op het terrein van de oervoeding. Hij heeft zijn betoog uiteengezet in het artikel ‘U bent wat u eet, maar u moet weer worden wat u at’ (zie de alinea “Wilt u er meer over lezen?”. Volgens Muskiet zijn er flink wat tekortkomingen in het huidige voedingspatroon. Hij zegt in een interview op de website ‘Nieuws voor diëtisten’: “Om te beginnen eten we de verkeerde vetten. We krijgen te veel verzadigde en te veel transvetten binnen. Maar ook is de verhouding tussen de andere vetten volledig verstoord. We eten te veel linolzuur, een omega-6-vetzuur dat weliswaar voor ‘gezond’ doorgaat, maar waarvan we inmiddels een overschot binnenkrijgen. En van de omega-3- vetzuren uit vis en zaden krijgen we juist te weinig binnen. We eten te weinig vis, groenten en fruit. We krijgen te weinig vezels binnen en vaak te veel calorieën. En dan is onze voeding ook nog eens arm aan een flink aantal vitamines en mineralen. Denk aan vitamine A, vitamine D, foliumzuur, zink, ijzer, selenium. Wereldwijd zorgen deze – samen met visvetten en jodium – voor de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen.” Met behulp van die kennis heeft InnovatieNetwerk een ‘archetypische’ menukaart opgesteld. Een menukaart die ook praktisch en smakelijk is, want mensen kunnen suggesties uit Oerdis gemakkelijk in praktijk brengen in hun dagelijkse leven. Oerdis leidt tot een andere kijk op Foliumzuur. “Volgens het Voedingscentrum zijn er zes voedingsstoffen die marginaal in de Nederlandse voeding voorkomen, ook voor wie keurig eet volgens de Schijf van Vijf. Dat zijn vitamine A, vitamine D, foliumzuur, selenium, ijzer en jodium. Mijn collega Mary Stottelaar en ik hebben de voedingswaardes van de Oerdis-menu’s zeer uitgebreid berekend (zie de tabellen). De voorziening van alle vitamines en mineralen is zeer goed te noemen, zelfs beter dan de Schijf van Vijf. Met uitzondering van calcium, omdat deze menu’s weinig zuivel bevatten. De menu’s bevatten beduidend minder koolhydraten dan de huidige Nederlandse voeding, die immers is gebaseerd op producten als brood, pasta, Pagina 1

Pagina 3

Interactieve internet nieuwsbrief, deze artikel of jaarverslag is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal maken van online publicaties.

348 Lees publicatie 100Home


You need flash player to view this online publication