Rundvee. Gebruik van algen bij melkvee kan de vetzuursamenstelling van melk beïnvloeden (Franklin, 1999 en Boeckaert, 2008), de uitstoot van methaan verminderen (Fievez, 2007) en de weerstand van het dier verbeteren (Green-Johnson, 2009). Wat de vetzuursamenstelling van melk betreft, gebruikte Franklin een alg (Schizochitrium) met een hoog aandeel DHA (docosahexaeenzuur), een van de omega-3-vetzuren. Algen die niet waren behandeld tegen pensafbraak deden het DHA-gehalte in melk stijgen van 0 naar 0,5% van de vetzuren. Algen die wel beschermd waren tegen afbraak van DHA in de pens, zorgden voor een verdere stijging van het DHA-gehalte in de melk. Wel daalde de voeropname van de koe bij een rantsoen met algen. Het is niet uit te sluiten dat antibacteriële stoffen in algen de pensfermentatie (tijdelijk) remmen, waardoor de opname minder wordt. Wat de methaanuitstoot betreft concludeert Fievez dat toepassing van (mariene) algen in het voer de methaanuitstoot in vitro reduceert met 30 procent. In het licht van de hoeveelheid broeikasgassen die door de rundveehouderij worden uitgestoten, is dat een aantrekkelijk perspectief dat het verdient om nader onderzocht te worden. Wat de weerstand van de koe betreft, constateerde Green-Johnson dat het toepassen van algen resulteert in een significante verhoging van het gehalte IgG-antilichamen in de melk. In een praktijkproef van het bedrijf Bio-Algae Concentrates (BAC) bleken algen in het rantsoen de productiviteit te verhogen en het celgetal te verlagen (BAC report V1.0). Gezelschapsdieren. Spirulina en Chlorella worden nu al gebruikt als voedingssupplement of als voedingsingrediënt in honden- en kattenvoer (Aldrich, 2009). De droogvoeders voor honden onder de merknaam Zoowiera bevatten Chlorella en zijn volgens de leverancier uniek in Europa (Doggiesparadize). Het volledige blikvoeder voor honden, ‘Organic Chicken Wellness-Pate’ van Yarrah, bevat Spirulina (elvabo). De algen zouden onder meer een gezonde huid, een glanzende vacht en frisse adem bevorderen, en de weerstand vergroten. De aanprijzingen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. De kennis van de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van polysacchariden en anti-oxidanten in de diverse algensoorten is beperkt. Ervan uitgaande dat algen als ingrediënt voor petfoods veilig zijn, roept eventuele toepassing nog een aantal vragen op met betrekking tot acceptatie van het voer, ontlasting en flatulentie (winderigheid). Ook de invloed op de eigenschappen van het product (brokken) en op de verteerbaarheid moet worden onderzocht. 67 Pagina 75

Pagina 77

Heeft u een onderwijs catalogus, online publisher of digi-club bladen? Gebruik Online Touch: clubmagazine naar een online publicatie converteren.

483 Lees publicatie 173Home


You need flash player to view this online publication