66 • Het aminozurenpatroon van algen komt goed overeen met de behoefte van jonge vissen (NRC,1993). • Algen blijken onmisbaar voor de productie van raderdiertjes, die op hun beurt een belangrijke bron zijn voor vissenlarven van onder meer tarbot en heilbot. Algen worden ook direct door de larven opgenomen. Het resulteert in hogere opname en groei, minder uitval en betere bacteriële flora (Reitan, 1997). • Voor de kleuring van siervissen wordt nu gebruik gemaakt van Spirulina, vanwege de kleurstoffen. • Algen bevatten alginaten, die een positieve invloed kunnen hebben op de technologische eigenschappen van visvoeders en een goede hulpstof kunnen zijn bij het extrusieproces. • De verteerbaarheid van het eiwit van verse algen bij tilapia bleek 81 % en bij karpers 75 % (Ekpo 1989). De verteerbaarheid van gedroogde algen was voor beide soorten substantieel lager. Pluimvee. Voor jonge kuikens is de nutritionele waarde van vismeel voor omzetbare energie (OE), aminozuren en verteerbaar fosfor € 450-500 per ton. Hoewel vismeel circa € 700 per ton kost, wordt toch vaak 1-3 % vismeel toegepast in voeders voor jonge kuikens. Dat gebeurt op basis van een verondersteld positief effect op de gezondheid als gevolg van de aanwezigheid van omega-3-vetzuren in vismeel. Er zijn ook aanwijzingen dat toepassen van omega-3-vetzuren in pluimveevoer resulteert in een betere gezondheid, groei en vruchtbaarheid (Halle, 1999 en Allen, 1998). Voor algen geldt een vergelijkbaar effect. Proeven van Fitié (2008) en Lipstein (1980) geven aan dat het vervangen van vismeel en soja in voeders voor legkippen en vleeskuikens door algen zelfs resulteert in betere resultaten. Voor het kwantificeren van de effecten van algen op de gezondheid van pluimvee is meer onderzoek gewenst. Nadere analyse is ook gewenst om de veronderstelling te bevestigen dat kleurstoffen in algen een bijdrage kunnen leveren aan de gewenste geel- en roodkleuring van consumptie-eieren (Lipstein, 1980). Algen in het voer kunnen leiden tot een verandering in de vetzuur samenstelling van kippenvlees en eieren, die resulteert in een betere gezondheid van de consument. Een mogelijk probleem is de ongewenste geelkleuring van het karkas als kuikens veel algen in hun rantsoen hebben gehad. Varkens. Ook bij varkens resulteert de aanwezigheid van omega-3vetzuren in het voeder in verbetering van de gezondheid en de vruchtbaarheid (Schellingerhout, 2002). Uit een overzicht van Becker (2003) blijkt dat het vervangen van duurdere grondstoffen als vismeel en zuivel (melkeiwit en lactose) door algen in biggenvoeders resulteerde in gelijkblijvende groei en gezondheid. Algen bieden bovendien uitzicht op het verbeteren van de vetzuursamenstelling van varkensvlees door een verschuiving in de richting van meer onverzadigde vetzuren en een verbetering van de verhouding tussen omega-6- en omega-3-vetzuren. Pagina 74

Pagina 76

Voor boeken, online handleidingen en tijdschriften zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw tijdschriften.

483 Lees publicatie 173Home


You need flash player to view this online publication