>0x-/)0x0xG!&+0x60x,.%&0x!?)+=+%%Q,-0x,.-..&9!! !substraat. De resultaten (zie tabel 23) laten zien dat Chlorella een significante vermindering geeft van de E.coli-aanhechting. De respons U?J43!ER9!&45;3/?/47!??7@4*@/-7,!B[*23-!^\\!??7!?3,47+! is zelfs nog beter dan het commercieel toegepaste BioMoss-preparaat. Tabel 23: Resultaten aanhechting E-coli K88 aan algen. 65 ! * 4.5 . + - < 2 2 - B + / ( Diersoorten HG%!10x-1.*60x-!1.*!1)%>0x0xG!+b!%+D.!$)D*!.G60x*!60x%/0)5&!.G%!1+0x()*6%)*6-0x()e*&!1++-!10x-%/0)GG0x*(0x! HNJ ()0x-%++-&0x*9!=0x&!*.>0x!(0x!60x$+*(00x)(%N0x1+-(0x-0x*(0x!/+>,+*0x*&0x*!N0x,.G0x*!,0x-!()0x-%++-&!(0x! 0x/+*+>)%/00x!>0x0x-4..-(0x9!"..-*..%&!60xG(&!00x&!60xN-')5!1.*!1)%>0x0xG!0x*!%+D.!.G%!*)0x&Q(''-$..>S! ingrediënt voor verschillende diersoorten. Met name de gezondheids4..-(++-!.G60x*!++5!')&!0x/+G+6)%/0!++6,'*&!0x0x*!>0x0x-4..-(0x!00xNN0x*9!! bevorderende componenten bepalen per diersoort de economische !meerwaarde. Als vervanger van vismeel of soja zijn algen geschikt als voedings- Daarnaast geldt het gebruik van vismeel en soja als niet-duurzaam, waardoor algen ook uit ecologisch oogpunt een 7.<<+/N!HG60x*!G)D50x*!0x0x*!60x%/0)5&!.G&0x-*.&)0xb!1++-!1)%>0x0xG!0x*!1)%+G)0x!()0x!)*!1)%1+0x-!4+-(0x*! meerwaarde hebben. &+0x60x,.%&9!8..-G)D5%!4+-(&!40x-0xG(4)D(!`!>)GD+0x*!&+*!1)%>0x0xG!60x,-+('/0x0x-(9!"..-1.*!6..&!>0x0x-! (.*!Z]!,-+/0x*&!)*!1)%1+0x(0x-%9!2*!1+0x(0x-%!1++-!00x-N)1+-0x!1)%%0x*!;&)G.,).S!5.-,0x-S!$0x0x4+GbS!>0xG51)%@!)%! Vissen. Algen lijken een geschikt alternatief voor vismeel en visolie die 00x&!..*(0x0xG!1)%>0x0xG!0x*!1)%+G)0x!*'!60x>)((0xG(!X]!l!-0x%,0x/&)0x10xG)D5!XSZ!l9!2*!1+0x(0x-%!1++-!>.-)0x*0x! in visvoer worden toegepast. Jaarlijks wordt wereldwijd 6 miljoen ton vismeel geproduceerd. Daarvan gaat meer dan 70 procent in visvoeders. 1)%%0x*!;$.G>S!b+-0xGS!6.-*..GS!,.G)*6@!$)D*!(0x!60x0.G&0x%!..*!1)%>0x0xG!0x*!1)%+G)0x!10x0xG!0+60x-! In voeders voor herbivore vissen (tilapia, karper, zeewolf, melkvis) is het ;-0x%,0x/&)0x10xG)D5!d]Q\\l!0x*!_Qd]l@9!"++-!(0x!%*0xG!%&)D60x*(0x!,-+('/&)0x!1.*!1+0x(0x-%!1++-! aandeel vismeel en visolie nu gemiddeld 10 % respectievelijk 1,7 %. In voeders voor mariene vissen (zalm, forel, garnaal, paling) zijn de gehal$+0x5!*..-!.G&0x-*.&)0x10x*g!0x0x*!$+0x5&+/0&!()0x!>0x(0x!4+-(&!)*60x60x10x*!(++-!(0x!N0x0+0xb&0x!..*!+>0x6.Q tes aan vismeel en visolie veel hoger (respectievelijk 20-55% en 8-20%). [Q10x&$'-0x*!N)D!>0x*%0x*9!! productie van voeders voor kweekvissen wordt Door de snel stijgende !de beschikbaarheid van vismeel een probleem. Daarom is men naarstig op zoek naar alternatieven; een zoektocht die mede wordt ingege<++-!(0x!1+0x(0x-4..-(0x!1.*!.G60x*!0x*!(0x!60x%/0)5&00x)(!.G%!6-+*(%&+b!)*!1)%1+0x(0x-%!)%!00x&!1+G60x*(0x! ven door de behoefte aan omega-3-vetzuren bij mensen. 540x0x51)%%0x*!4+-(&!(0x!N0x%/0)5N..-00x)(!1.*!1)%>0x0xG!0x0x*!,-+NG0x0x>9!"..-+>!)%!>0x*!*..-%&)6!+,! 1.*!N0xG.*67!! • F0x&!60x0.G&0x!..*!()+f)*0x!)*!.G60x*!)%!*..-!10x-4./0&)*6!G..6!)*!10x-60xG)D5)*6!>0x&!(.&!)*!%+>>)60x! Voor de voederwaarde van algen en de geschiktheid als grondstof in %++-&0x*!1)%>0x0xG!;C0x-,%&-.S!d]]Y@9! visvoeders is het volgende van belang: • Het gehalte aan dioxine in algen is naar verwachting laag in verge• <)%%0x*!5'**0x*!>)*(0x-!6+0x(!+10x-40x6!>0x&!5++G0h(-.&0x*9!".&!N0x,0x-5&!(0x!)*$0x&N..-00x)(!1.*! lijking met dat .G60x*!)*!1)%1+0x-9!! in sommige soorten vismeel (Terpstra, 2009). • Vissen kunnen minder goed overweg met koolhydraten. Dat • F0x&!.>)*+$'-0x*,.&-++*!1.*!.G60x*!5+>&!6+0x(!+10x-0x0x*!>0x&!(0x!N0x0+0xb&0x!1.*!D+*60x!1)%%0x*! beperkt de inzetbaarheid van algen in visvoer. ;3VKSXYY[@9! ! JP( "/>

De test bestaat eruit dat de betreffende stof wordt toegevoegd aan een voedingsmedium, dat vervolgens wordt geënt met E.coli K88. Deze bacterie veroorzaakt veel problemen bij gespeende biggen. Na 30 minuten worden de platen gespoeld. Is er geen aanhechting, dan spoelt de bacterie weg. Is er wel hechting, dan kan de groei van de bacterie worden gevolgd met een fotometrische methode. In de test wordt BSA (Bovine Serum Albumine) gebruikt als negatieve referentie. De positieve referentie is BioMoss, een product van Alltech -0x%'G&.&0x*!;$)0x!&.N0xG!d[@!G.&0x*!$)0x*!(.&!K0G+-0xGG.!0x0x*!%)6*)b)/.*&0x!10x->)*(0x-)*6!60x0xb&!1.*!(0x!T9/+G)Q Inc. dat wordt gebruikt om speendiarree bij biggen te voorkomen. Hoe lager de respons, hoe meer bacteriën zijn gehecht aan het ..*00x/0&)*69!"0x!-0x%,+*%!)%!$0xGb%!*+6!N0x&0x-!(.*!00x&!/+>>0x-/)0x0xG!&+0x60x,.%&0x!?)+=+%%Q,-0x,.-..&9!! !substraat. De resultaten (zie tabel 23) laten zien dat Chlorella een significante vermindering geeft van de E.coli-aanhechting. De respons U?J43!ER9!&45;3/?/47!??7@4*@/-7,!B[*23-!^\\!??7!?3,47+! is zelfs nog beter dan het commercieel toegepaste BioMoss-preparaat. Tabel 23: Resultaten aanhechting E-coli K88 aan algen. 65 ! * 4.5 . + - < 2 2 - B + / ( Diersoorten HG%!10x-1.*60x-!1.*!1)%>0x0xG!+b!%+D.!$)D*!.G60x*!60x%/0)5&!.G%!1+0x()*6%)*6-0x()e*&!1++-!10x-%/0)GG0x*(0x! HNJ ()0x-%++-&0x*9!=0x&!*.>0x!(0x!60x$+*(00x)(%N0x1+-(0x-0x*(0x!/+>,+*0x*&0x*!N0x,.G0x*!,0x-!()0x-%++-&!(0x! 0x/+*+>)%/00x!>0x0x-4..-(0x9!"..-*..%&!60xG(&!00x&!60xN-')5!1.*!1)%>0x0xG!0x*!%+D.!.G%!*)0x&Q(''-$..>S! ingrediënt voor verschillende diersoorten. Met name de gezondheids4..-(++-!.G60x*!++5!')&!0x/+G+6)%/0!++6,'*&!0x0x*!>0x0x-4..-(0x!00xNN0x*9!! bevorderende componenten bepalen per diersoort de economische !meerwaarde. Als vervanger van vismeel of soja zijn algen geschikt als voedings- Daarnaast geldt het gebruik van vismeel en soja als niet-duurzaam, waardoor algen ook uit ecologisch oogpunt een 7.<<+/N!HG60x*!G)D50x*!0x0x*!60x%/0)5&!.G&0x-*.&)0xb!1++-!1)%>0x0xG!0x*!1)%+G)0x!()0x!)*!1)%1+0x-!4+-(0x*! meerwaarde hebben. &+0x60x,.%&9!8..-G)D5%!4+-(&!40x-0xG(4)D(!`!>)GD+0x*!&+*!1)%>0x0xG!60x,-+('/0x0x-(9!"..-1.*!6..&!>0x0x-! (.*!Z]!,-+/0x*&!)*!1)%1+0x(0x-%9!2*!1+0x(0x-%!1++-!00x-N)1+-0x!1)%%0x*!;&)G.,).S!5.-,0x-S!$0x0x4+GbS!>0xG51)%@!)%! Vissen. Algen lijken een geschikt alternatief voor vismeel en visolie die 00x&!..*(0x0xG!1)%>0x0xG!0x*!1)%+G)0x!*'!60x>)((0xG(!X]!l!-0x%,0x/&)0x10xG)D5!XSZ!l9!2*!1+0x(0x-%!1++-!>.-)0x*0x! in visvoer worden toegepast. Jaarlijks wordt wereldwijd 6 miljoen ton vismeel geproduceerd. Daarvan gaat meer dan 70 procent in visvoeders. 1)%%0x*!;$.G>S!b+-0xGS!6.-*..GS!,.G)*6@!$)D*!(0x!60x0.G&0x%!..*!1)%>0x0xG!0x*!1)%+G)0x!10x0xG!0+60x-! In voeders voor herbivore vissen (tilapia, karper, zeewolf, melkvis) is het ;-0x%,0x/&)0x10xG)D5!d]Q\\l!0x*!_Qd]l@9!"++-!(0x!%*0xG!%&)D60x*(0x!,-+('/&)0x!1.*!1+0x(0x-%!1++-! aandeel vismeel en visolie nu gemiddeld 10 % respectievelijk 1,7 %. In voeders voor mariene vissen (zalm, forel, garnaal, paling) zijn de gehal$+0x5!*..-!.G&0x-*.&)0x10x*g!0x0x*!$+0x5&+/0&!()0x!>0x(0x!4+-(&!)*60x60x10x*!(++-!(0x!N0x0+0xb&0x!..*!+>0x6.Q tes aan vismeel en visolie veel hoger (respectievelijk 20-55% en 8-20%). [Q10x&$'-0x*!N)D!>0x*%0x*9!! productie van voeders voor kweekvissen wordt Door de snel stijgende !de beschikbaarheid van vismeel een probleem. Daarom is men naarstig op zoek naar alternatieven; een zoektocht die mede wordt ingege<++-!(0x!1+0x(0x-4..-(0x!1.*!.G60x*!0x*!(0x!60x%/0)5&00x)(!.G%!6-+*(%&+b!)*!1)%1+0x(0x-%!)%!00x&!1+G60x*(0x! ven door de behoefte aan omega-3-vetzuren bij mensen. 540x0x51)%%0x*!4+-(&!(0x!N0x%/0)5N..-00x)(!1.*!1)%>0x0xG!0x0x*!,-+NG0x0x>9!"..-+>!)%!>0x*!*..-%&)6!+,! 1.*!N0xG.*67!! • F0x&!60x0.G&0x!..*!()+f)*0x!)*!.G60x*!)%!*..-!10x-4./0&)*6!G..6!)*!10x-60xG)D5)*6!>0x&!(.&!)*!%+>>)60x! Voor de voederwaarde van algen en de geschiktheid als grondstof in %++-&0x*!1)%>0x0xG!;C0x-,%&-.S!d]]Y@9! visvoeders is het volgende van belang: • Het gehalte aan dioxine in algen is naar verwachting laag in verge• <)%%0x*!5'**0x*!>)*(0x-!6+0x(!+10x-40x6!>0x&!5++G0h(-.&0x*9!".&!N0x,0x-5&!(0x!)*$0x&N..-00x)(!1.*! lijking met dat .G60x*!)*!1)%1+0x-9!! in sommige soorten vismeel (Terpstra, 2009). • Vissen kunnen minder goed overweg met koolhydraten. Dat • F0x&!.>)*+$'-0x*,.&-++*!1.*!.G60x*!5+>&!6+0x(!+10x-0x0x*!>0x&!(0x!N0x0+0xb&0x!1.*!D+*60x!1)%%0x*! beperkt de inzetbaarheid van algen in visvoer. ;3VKSXYY[@9! ! JP( Pagina 73

Pagina 75

Interactieve online catalogus, deze uitgave of whitepaper is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online zetten van e-whitepapers.

483 Lees publicatie 173Home


You need flash player to view this online publication