0x&!*.>0x!.>)*+$'-0x*!J!(0x! Voedingswaarde HND N+'4%&0x*0x*!1.*!0x)4)&&0x*!p!(0x!0x*0x-6)0xQ)*0+'(!0x*!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(9!"..-*..%&!$)D*!b'*/&)+*0xG0x! Die waarde wordt bepaald door de beschikbare basisnutriënten, met name /+>,+*0x*&0x*!1.*!N0xG.*6S!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*S!1)&.>)*0x*!0x*!N0x,..G(0x!5++G0h(-.&0x*9!HG60x*! aminozuren – de bouwstenen van eiwitten − de energie-inhoud en de verteerbaarheid. Daarnaast zijn functionele componenten van belang, %h*&00x&)%0x-0x*9!".&!G0x10x-&!*)0x&!.GG0x0x*!60x$+*(0x-0x!1.-50x*%S!>..-!4..-%/0)D*G)D5!++5!1.-50x*%1G0x0x%! zoals omega-3-vetzuren, vitaminen en bepaalde koolhydraten. Algen zijn >0x&!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*!+,9!! hun vermogen om essentiële vetzuren zoals vooral interessant vanwege omega-3-vetten te synthetiseren. Dat levert niet alleen gezondere varkens, maar waarschijnlijk ook varkensvlees met omega-3-vetzuren op. HNG E=<.+60x*!+>!0x%%0x*&)eG0x!10x&$'-0x*!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&&0x*!&0x! 4.3 10x-&0x-)*6!1.*!0x)4)&&0x*!)*!.G60x*!$)D*!0x-!..*4)D$)*60x*!)*!(0x!G)&0x-.&''-!&0x!1)*(0x*!;$)0x!&.N0xG!X`@!(.&! Basisnutriënten (0x$0x!1.-)0x0x-&!1.*!1)Db&)6!&+&!*0x60x*&)6!,-+/0x*&S!.b0.*50xG)D5!1.*!(0x!.G60x*%++-&!0x*!(0x!4)D$0x!4..-+,! B10x-!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!1.*!.G60x*!1++-!1.-50x*%!0x*!,G')>10x0x!)%!40x)*)6!N0x50x*(9!HGG0x0x*!1++-!(0x! (0x$0x!)%!60x(-++6(9!"..->0x0x!)%!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!10x-60xG)D5N..-!>0x&!()0x!1.*!(0x!0x)4)&&0x*!)*! Over de verteerbaarheid van algen voor varkens en pluimvee is weinig 1)%>0x0xG9! bekend. Alleen voor de vertering van eiwitten in algen zijn er aanwijzingen in de literatuur te vinden (zie tabel 16) dat deze varieert van ! vijftig tot negentig procent, afhankelijk van de algensoort en de wijze U?J43!=Y9!! BL-/84'%! <)%>0x0xG! Tabel 16: Ewitvertering (%) van algen (Wiseman, 1986, E. Becker, 2007, P. Becker, 2007 en Lipstein, 1980). Diersoort Bron Proces Luchtdroog Zongedroogd Chlorella Spirulina Scenedesmus Vismeel 60 ! Varken faecaal E Becker 84 76 76 67 -84 81 72 88 50 87* 83* 88* Trommeldroog 88 Varken faecaal Varkens ileaal Pluimvee faecaal Wiseman P Becker Lipstein ? ? ? * ontleend aan de Veevoedertabel 2007 "/>

Tabel 15: Resultaten analyses zware metalen en entero-bacteriën. ! ! Naast de risicoanalyse volgens de systematiek van het Productschap Diervoeders is het proces ook voorgelegd aan externe deskundigen op ++5!1++-60xG0x6(!..*!0xf&0x-*0x!(0x%5'*()60x*!+,!00x&!60xN)0x(!1.*!-)%)/+N0x++-(0xG)*69!k)D!%'660x-0x0x-(0x*! het gebied van risicobeoordeling. Zij suggereerden om in de aanloop +>!)*!(0x!..*G++,!*..-!(0x!TKBUTV=W!++5!&0x!5)D50x*!*..-7!(0x!5.*%!+,!00x&!+*&%&..*!1.*! naar de ECOFERM! ook te kijken naar: de kans op het ontstaan van &+f)*0x,-+('/0x-0x*(0x!NG.'4.G60x*g!&0x!/+*&-+G0x-0x*!+,!00x&!1++-5+>0x*!1.*!%,++-&D0x%!()+f)*0x!)*!(0x! toxineproducerende blauwalgen; te controleren op het voorkomen van spoortjes dioxine in de kalkmelk en de toegediende mineralen te 5.G5>0xG5!0x*!(0x!&+0x60x()0x*(0x!>)*0x-.G0x*!&0x!/+*&-+G0x-0x*!+,!-0x%&0x*!1.*!()0x-60x*0x0x%>)((0xG0x*9!F0x&!)%! controleren op resten van diergeneesmiddelen. Het is nog onduidelijk *+6!+*(')(0xG)D5!+b!N)D!(0x!0)&&0xN0x0.*(0xG)*6!N)D!Y]!K!++5!,.&0+60x*0x*!()0x!-0x%)%&0x*&!$)D*!&0x60x*! of bij de hittebehandeling bij 90 °C ook pathogenen die resistent zijn 0+60x-0x!&0x>,0x-.&'-0x*S!$+.G%!>)G&1''-S!1+G(+0x*(0x!4+-(0x*!60x(++(9! tegen hogere temperaturen, zoals miltvuur, voldoende worden gedood. 3..%&!(0x!-)%)/+.*.Gh%0x!1+G60x*%!(0x!%h%&0x>.&)0x5!1.*!00x&!L-+('/&%/0.,!")0x-1+0x(0x-%!)%!00x&!,-+/0x%! 7 4.22 + 5 . / 0 < 8 = = - 5 + ( ")0x!4..-(0x!4+-(&!N0x,..G(!(++-!(0x!N0x%/0)5N.-0x!N.%)%*'&-)e*&0x*S!>0x&!*.>0x!.>)*+$'-0x*!J!(0x! Voedingswaarde HND N+'4%&0x*0x*!1.*!0x)4)&&0x*!p!(0x!0x*0x-6)0xQ)*0+'(!0x*!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(9!"..-*..%&!$)D*!b'*/&)+*0xG0x! Die waarde wordt bepaald door de beschikbare basisnutriënten, met name /+>,+*0x*&0x*!1.*!N0xG.*6S!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*S!1)&.>)*0x*!0x*!N0x,..G(0x!5++G0h(-.&0x*9!HG60x*! aminozuren – de bouwstenen van eiwitten − de energie-inhoud en de verteerbaarheid. Daarnaast zijn functionele componenten van belang, %h*&00x&)%0x-0x*9!".&!G0x10x-&!*)0x&!.GG0x0x*!60x$+*(0x-0x!1.-50x*%S!>..-!4..-%/0)D*G)D5!++5!1.-50x*%1G0x0x%! zoals omega-3-vetzuren, vitaminen en bepaalde koolhydraten. Algen zijn >0x&!+>0x6.Q[Q10x&$'-0x*!+,9!! hun vermogen om essentiële vetzuren zoals vooral interessant vanwege omega-3-vetten te synthetiseren. Dat levert niet alleen gezondere varkens, maar waarschijnlijk ook varkensvlees met omega-3-vetzuren op. HNG E=<.</;B-.d/B+/( $)D*!1++-.G!)*&0x-0x%%.*&!1.*40x60x!0'*!10x->+60x*!+>!0x%%0x*&)eG0x!10x&$'-0x*!$+.G%!+>0x6.Q[Q10x&&0x*!&0x! 4.3 10x-&0x-)*6!1.*!0x)4)&&0x*!)*!.G60x*!$)D*!0x-!..*4)D$)*60x*!)*!(0x!G)&0x-.&''-!&0x!1)*(0x*!;$)0x!&.N0xG!X`@!(.&! Basisnutriënten (0x$0x!1.-)0x0x-&!1.*!1)Db&)6!&+&!*0x60x*&)6!,-+/0x*&S!.b0.*50xG)D5!1.*!(0x!.G60x*%++-&!0x*!(0x!4)D$0x!4..-+,! B10x-!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!1.*!.G60x*!1++-!1.-50x*%!0x*!,G')>10x0x!)%!40x)*)6!N0x50x*(9!HGG0x0x*!1++-!(0x! (0x$0x!)%!60x(-++6(9!"..->0x0x!)%!(0x!10x-&0x0x-N..-00x)(!10x-60xG)D5N..-!>0x&!()0x!1.*!(0x!0x)4)&&0x*!)*! Over de verteerbaarheid van algen voor varkens en pluimvee is weinig 1)%>0x0xG9! bekend. Alleen voor de vertering van eiwitten in algen zijn er aanwijzingen in de literatuur te vinden (zie tabel 16) dat deze varieert van ! vijftig tot negentig procent, afhankelijk van de algensoort en de wijze U?J43!=Y9!! BL-/84</4<-7,!"d6!8?7!?3,47!"S-54G?7I!=M\YI!B+!(4*A4<I!EKKNI!X+!(4*A4<I!EKKN!47! waarop deze is gedroogd. Daarmee is de verteerbaarheid vergelijkbaar e-15/4-7I!=M\K6+! met die van de eiwitten in vismeel. ")0x-%++-&! ?-+*! L-+/0x%! K0G+-0xGG.! JG( E,)-'G)*.! E/0x*0x(0x%>'%! <)%>0x0xG! Tabel 16: Ewitvertering (%) van algen (Wiseman, 1986, E. Becker, 2007, P. Becker, 2007 en Lipstein, 1980). Diersoort Bron Proces Luchtdroog Zongedroogd Chlorella Spirulina Scenedesmus Vismeel 60 ! Varken faecaal E Becker 84 76 76 67 -84 81 72 88 50 87* 83* 88* Trommeldroog 88 Varken faecaal Varkens ileaal Pluimvee faecaal Wiseman P Becker Lipstein ? ? ? * ontleend aan de Veevoedertabel 2007 Pagina 68

Pagina 70

Scoor meer met een online shop in uw verenigingsbladen. Velen gingen u voor en publiceerden uitgaves online.

483 Lees publicatie 173Home


You need flash player to view this online publication