Algen hebben het vermogen om essentiële vetzuren te synthetiseren, maar het gehalte aan deze omega-3-vetzuren is variabel. Er lijkt een verschil te zijn tussen zoetwater- en zoutwateralgen. Bij zoetwateralgen ligt het gehalte aan omega-3-vetzuren tussen de 25 en 40 procent; bij zoutwateralgen ligt het gemiddeld genomen iets hoger. Overigens speelt ook de lichtintensiteit een rol (zie tabel 17). Mariene algen (Hotimchenko, 2001) Ulva fenestra Schaduw Licht Vet % in product Vetzuur % vetz 16:0 16:1 18:0 18:1 18:2 Verzadigd vetz Omega 3 vetz. ALA EPA DHA 22 46 16,9 1,5 1,6 30 39 16,8 1,4 3,4 41 23 0,1 23 0 34 31 0,2 30 0 24 2 1 24 48 25 36 4 2 26 31 38 9,4 3,7 Grateloupia turuturu Schaduw Licht 2,5 0,7 Zoetwater algen (Lee, 2009) Chlorella Scenedesmus 61 Tabel 17: Variatie in vetgehalte en vetzuren patroon tussen algen (Hotimchenko, 2001 en Lee, 2009). De grote variatie in samenstelling en verteerbaarheid was aanleiding om een drietal gedroogde algenproducten nader te analyseren. De monsters waren afkomstig van Ingrepro (Chlorella en Scenedesmus) en LGem (Nanochloris). Onderzocht zijn de chemische samenstelling, aminozuren, vetzuren, mineralen en de in vitro verteerbaarheid. Ter vergelijking zijn ook de samenstelling en verteerbaarheid van vismeel bepaald – een veelgebruikt ingrediënt in varkensvoer. De vergelijking laat zien (zie tabel 18) dat het eiwitgehalte van de onderzochte Chlorella hoger is dan in de literatuur wordt aangegeven. Ook bevat de onderzochte Scenedesmus veel meer as dan vermeld wordt in andere onderzoeken. Opvallend is verder het grote verschil in gehaltes van de verschillende mineralen. Zo bevat de zoutwateralg Nanochloris nauwelijks calcium en weinig ijzer. Hij bevat daarentegen wel veel meer natrium en chloor dan Chlorella en Scenedesmus. De twee laatstgenoemden bevatten juist wel een hoog gehalte aan ijzer. Dat maakt ze ongeschikt voor gebruik als voer voor witvleeskalveren. Uit de analyse blijkt verder dat in alle drie preparaten het aandeel verzadigde vetzuren rond 20% ligt. Het totaal vetgehalte in Nanochloris is met net geen zeven procent vrij laag. De vetzuren van Chlorella daarentegen bestaan voor een kwart uit de waardevolle omega-3-vetzuren. Pagina 69

Pagina 71

Scoor meer met een online winkel in uw sportbladen. Velen gingen u voor en publiceerden club bladen online.

483 Lees publicatie 173Home


You need flash player to view this online publication