2. Teelt en oogst van eendenkroos 33 Kees Kroes en Niek van den Top Dit hoofdstuk beschrijft de teeltervaringen met eendenkroos op de krooszolder boven de kalveren. Deze ervaringen worden vergeleken met de uitkomsten van een dynamisch eendenkroosmodel van Van den Top (2014). Door middel van een aantal scenario’s wordt zichtbaar wat de potentie is van de teelt van eendenkroos en waar nog verbeteringen mogelijk zijn om te komen tot een best practice kroosteelt. Tot slot worden aanbevelingen gedaan voor verder onderzoek. 2.1 Methodiek ontdaan. Het CO2-gehalte op de zolder wordt daarmee sterk verhoogd. De dunne fractie van het digestaat uit de mestvergister bevat de nutriënten die nodig zijn voor de teelt. Dit wordt verdund met schoon bronwater om de juiste concentratie mineralen te krijgen. Restwarmte van de microturbines wordt elders benut en is dus niet beschikbaar voor de kroosteelt. Een vereenvoudigde weergave van de opzet is te zien in Hoofdstuk 1 (Figuur 7). In 2014 is gestart met de eendenkroosteelt op de zolder van de nieuwe kalverstal. Deze zolder is voorzien van een kas van circa 4.400 m2, die boven de kalverstal met 1.600 dieren is gebouwd. Het dak van de kas is grotendeels uitgevoerd in transparante polycarbonaat dakplaten. De warmte van de kalveren straalt uit naar de betonnen zoldervloer (=stalplafond), waardoor er sprake is van directe vloerverwarming. Daarnaast wordt (een deel van) de ventilatielucht van de kalveren over de zolder geleid, nadat deze in een biobed van ammoniak en stof is De teelt vond in 2014 plaats in de kas boven de stal in kleine bassins (50 m2) gemaakt van landbouwplastic. Er zijn op basis van de ervaringen en metingen, diverse aanpassingen gedaan in het teeltsysteem. Daarmee is de basis gelegd voor de kroosteelt in 2015. De belangrijk Pagina 40

Pagina 42

Interactieve web krant, deze nieuwsbrief of onderwijs catalogus is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal maken van digi-onderwijscatalogussen.

644 Lees publicatie 256Home


You need flash player to view this online publication