12 bacteriën aan de hoge kant, zonder dat sprake is van een overschrijding van de grenzen. Van alle verteerde voer in herkauwers wordt gemiddeld 70% in de pens afgebroken. Bacteriën produceren met name vluchtige vetzuren en microbieel eiwit, die in de pens c.q. de dunne darm worden verteerd, en voor de stofwisseling en voor de aanmaak van vlees en vet beschikbaar komen. Belangrijke nutriëntkenmerken voor groeiende herkauwers zijn de netto beschikbare energie (VEVI), darm verteerbaar eiwit (DVE), onbestendig eiwit (OEB), en fermenteerbare organische stof (FOS). Neutral detergent fiber (NDF) is belangrijk voor stabiliteit in de pens. De variatie in de drie onderzochte monsters was aanleiding om voor rantsoenberekeningen een gemiddelde aan te houden voor kroos. De optimalisatie is uitgevoerd met een beperkt aantal nutriënten en een beperkt aantal grondstoffen. De kroosmonsters bleken laag in drogestof gehalte. De onderzochte kroosmonsters bevatten meer eiwit en as in vergelijking met de literatuurgegevens voor kroos. De variatie binnen de monsters is ook beduidend. De gehaltes aan NDF zijn lager. In vergelijking met vers gras bevat kroos twee keer meer eiwit in DS. Gras blijkt hoger in NDF. Vanwege het hoge stikstofgehalte in kroos, verdient het mogelijk aanbeveling om het gehalte nitraat te laten analyseren. De aminozurenpatronen komen redelijk goed overeen met de verwachte gehaltes uit de literatuur. Het aminozurenpatroon van kroos is vergelijkbaar met dat van vers gras, met uitzondering van het lage methionine-gehalte in krooseiwit. Niet uit te sluiten is dat dit komt door een tekort aan zwavel in het voedingsmedium, hoewel de wateranalyses in de kroosvijver hier niet op wijzen. 2 CLA = Conjugated Linoleic Acid. De vetzuren in kroos bestaan net als die van gras voor meer dan 60% uit linoleenzuur. Dit essentiële omega 3-vetzuur wordt echter voor meer dan 90% in de pens gehydrogeneerd. Het zal daarom in beperkte mate kunnen bijdragen aan een verrijking van vlees met omega 3. Linoleenzuur kan in de pens bijdragen aan een verlaging van methaanproductie en na omzettingen tot CLA2 bijdragen aan efficiëntere vleesaanzet. Kroos bevat vergeleken met vers gras, hoge gehaltes aan calcium, fosfor en natrium. Een hoog fosforgehalte maakt het mogelijk om andere grondstoffen met lage fosforgehaltes toe te passen. Omdat het gehalte van natrium en kalium hoog is, vraagt de elektrolytenbalans aandacht indien men tot hogere rantsoenaandelen wenst te gaan. Van de sporenelementen is ijzer van speciaal belang voor kalveren. Om te voorkomen dat witvleeskalveren een te rode vleeskleur krijgen, is het van belang om het ijzergehalte in het voer te matigen. Het hoge ijzergehalte in kroos maakt dat kroos niet geschikt is voor witvleeskalveren. Voor vleesvee wordt VEVI gebruikt als maat voor netto benutbare energie. Om kalveren snel en efficiënt te laten groeien, is een hoog VEVI-gehalte per kg DS van belang. VEVI-gehaltes in kroos zijn Pagina 19
Pagina 21Voor mailings, online drukwerk en flyers zie het Online Touch CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een webwinkel in uw PDF-en.
644 Lees publicatie 256Home