8 breedte de oogst te starten/stoppen. Door het kroos na de oogst nog enkele uren op de vloer of op een rooster te laten uitlekken, werd het aanhangende water zoveel mogelijk verwijderd. Het geoogste kroos is dagvers door het rantsoen van de kalveren gemengd. Het aandeel droge stof is bepaald met behulp van een infrarooddroger bij 105 °C. Dit varieerde van circa 5 tot 7% van het verse gewicht. Resultaten Er is in 2015 in totaal 14.430 kg vers eendenkroos geoogst. Dit komt neer op 11.480 kg DS per ha. Omdat de andere groeifactoren (CO2, nutriënten en pH) niet limiterend zijn, zijn alleen metingen verricht aan de duur en intensiteit van de zoninstraling (vlak boven het kroos) en de watertemperatuur (vlak onder het kroos). Gedurende de maanden mei tot en met oktober zijn de watertemperatuur en de zoninstraling continu gemeten. De resultaten zijn weergegeven in onderstaande figuur 3. Figuur 3: Gemeten fotoperiode en watertemperatuur van de kroosvijver voor de maanden mei tot en met oktober 2015. De optima voor de fotoperiode en watertemperatuur zijn respectievelijk 13 [uur] en 26 [°C]. Uit bovenstaande figuur 3 blijkt dat de fotoperiode nooit boven het verzadigingsniveau van 13 uur is gekomen. Dit betekent dat licht een beperkende factor is geweest. Verder is te zien dat het water in de vijver gedurende de zomermaanden effectief is gekoeld door middel van de vernevelingsinstallatie. Hierdoor is afsterving van het eendenkroos door oververhitting voorkomen. In de periode van zuurstofgebrek in mei en juni 2015 is de dominante kroossoort in de vijver onder invloed van de hoge temperaturen veranderd van Lemna Minor naar Spirodela sp. In de literatuur is niet veel bekend over het effect van zuurstofgebrek bij verschillende eendenkroossoorten. Wel komt hieruit naar voren dat Spirodela sp. beter bestand is tegen extreme temperaturen. Homogeniteit kroosdek Uit metingen bleek dat de verdeling van het eendenkroos over het vijveroppervlak niet homogeen was (met een gemiddelde kroosdichtheid van 350 g vers/m² en een standaarddeviatie van 50 g vers m². Het ontwerp van de vijver is dus niet optimaal − zo hoopt het kroos zich op voor de bochten in de vijver en wordt het kroos dicht bij de pompen uit elkaar getrokken door de stroming. De ongelijke verdeling van het kroos over de vijver maakt het ook moeilijk om het juiste oogsttijdstip te bepalen. Modelberekeningen De continu gemeten watertemperatuur in en lichtintensiteit rond de Pagina 15

Pagina 17

Voor flyers, online catalogi en brochures zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw gidsen.

644 Lees publicatie 256Home


You need flash player to view this online publication