• Via internet diverse producten in één keer thuisbezorgd kunnen krijgen, 17 • Maatschappelijk aanvaardbaar (duurzaam) geproduceerd voedsel kopen. Zowel vissers, visafslagen als visspecialisten staan momenteel financieel en maatschappelijk zwaar onder druk. Om een betere marge te behalen, zullen zij samen in moeten springen op de veranderde en steeds weer veranderende consument en vraag naar vis. 3.5 Toekomstig(e) marktmodel en organisatie Noordzeevissers verkopen tot nu toe bijna al hun vangst via de visafslagen. De vis gaat naar de verwerkende industrie en handelspartijen, en via deze schakels in de keten komen de visproducten bij de consument terecht, vooral die in het buitenland. Het huidige voortbrengingsproces van visser tot en met de consument kent 29 processtappen. Als vissers het verse visproduct direct aan de Nederlandse consument of aan de zakelijke markt gaan verkopen, dan wordt de keten aanzienlijk korter. Met het op maat afstemmen van de aan te voeren visserijproducten en de daarbij behorende diensten, gericht op de specifieke behoeften van klant(segmenten), kan echte waarde worden gecreëerd door de vissers zelf. De belangrijkste klanten van een deel van de visserijsector kunnen middels een digitaal afzetkanaal worden bediend. Hierdoor kan op kosten in de keten worden bespaard en wordt het mogelijk om een beter product te leveren aan de klant(segmenten), waarbij een betere marge voor de Nederlandse vissers het resultaat kan zijn. In Hoofdstuk 4 is een verkenning gedaan naar de mogelijkheid om vis rechtstreeks via internet aan consumenten en zakelijke klanten te gaan verkopen. De visafslag kan daarbij zijn verzamelfunctie en faciliterende rol behouden, en daarnaast borg staan voor informatie-uitwisseling. Mogelijke nieuwe functies en/of activiteiten van de visafslag kunnen tevens zijn: • ‘Orderpicken’. • De vis vacuüm (laten) verpakken en transport-klaar zetten. Visspecialisten kunnen functioneren als afhaalcentra en op verzoek van klanten gestripte vis verder schoonmaken en/of fileren. Door samen te werken met andere versketens, kan voldaan worden aan de vraag naar een zo volledig mogelijk versassortiment waar vis onderdeel van uitmaakt. Pagina 28

Pagina 30

Voor archief, online onderwijs catalogi en edities zie het Online Touch content management system systeem. Met de mogelijkheid voor een e-commerce shop in uw magazines.

551 Lees publicatie 220Home


You need flash player to view this online publication