De voedseltuin van de stad Uit marktonderzoek naar trends en ontwikkelingen komt de toenemende behoefte aan lokaal en duurzaam voedsel naar voren. Niet alleen bij individuele burgers, maar ook bij grote afnemers in Amsterdam. Binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam is 2.641 hectare agrarisch grondgebied (Rabobank, DRO 2010), het agrarisch areaal binnen Tuinen van West is daarmee bijna 6% van het totale agrarische areaal van Amsterdam en daarmee in potentie wellicht de grootste stedelijke Stadslandbouw zone in Nederland. Dit is de reden dat wij adviseren dat Tuinen van West in feite de duurzame voedsel(achter)tuin van de stad zou moeten zijn. Belangrijke ambities bij deze programmalijn zijn:  Meer duurzaam en gezond voedsel voor de stad;  Meer betrokkenheid van burgers, consumenten en stadse vragers bij Tuinen van West;  Meer betrokkenheid bij voedselproductie;  Het verkorten van de keten. De Stadsbuurderij zal binnen de voedseltuin vier initiatieven stimuleren en/of initiëren die de relatie tussen de spelers, het gebied en voedsel verbetert: 1. De boerencoöperatie+ als one stop shop Een aantal grote vraagpartijen in de stad, zoals horecaondernemingen, zorginstellingen en kennisinstellingen wil graag meer lokaal en duurzaam voedsel binnen hun organisaties serveren. Ze willen de boer kennen, het product op de velden zien groeien en het mooie verhaal erbij richting klanten of cliënten vertellen. Tegelijkertijd wil men ook dat de gekochte producten goed gewassen, kundig verwerkt en soms ook (voor)bereid worden. Wat ze vooral willen is dat ze in het drukke leven van de stad met een druk op de knop dagelijks een breed assortiment met duurzame lokale producten kunnen bestellen die met zekerheid en een continue kwaliteit geleverd kunnen worden. Om dit te bereiken zal er een bijzondere boerencoöperatie worden opgezet. In feite is deze coöperatie een onafhankelijk aanspreekpunt – een one shop shop – waar men dagelijks zijn/haar bestelling kan plaatsen, die zorgt dat de producten geleverd worden en die de facturering organiseert. Waarom is hier sprake van een boerencoöperatie plus (boerencoöperatie+), omdat ook het verwerken van producten en productontwikkeling een belangrijk aandachtspunt is. Waardoor het product in waarde stijgt en de boeren een hogere marge kunnen vragen. Dit leidt uiteindelijk tot een fair product voor een faire prijs. Doordat de boerencoöperatie+ met grote partijen direct contact heeft kan over een weer meer betrokkenheid gecreëerd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het telen van specifieke groente, het inzetten van de zorgcliënten van de zorginstellingen, of het leren over voedselproductie. De boerencoöperatie+ betekent ook dat het gebied Tuinen van West als ware een groene, levende supermarkt wordt ‐ ook wel de park Supermarkt genoemd ‐ waarbij een voldoende breed productassortiment (zuivel, vlees, groente en fruit), geproduceerd wordt om aan de voedselbehoefte van de stadse vraag te voldoen. Bij de selectie van verschillende ondernemers in het gebied moet derhalve ook rekening gehouden worden met de behoefte aan verschillende producten die geproduceerd en aangeboden worden in Tuinen van West. 14 Pagina 13

Pagina 15

Voor artikelen, online onderwijscatalogussen en lesmateriaal zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw catalogussen.

544 Lees publicatie 213Home


You need flash player to view this online publication