2. Samenvatting Voor u ligt de businesscase “De Stadsbuurderij van Tuinen van West”, het resultaat van de derde fase van het innovatieprogramma stadslandbouw dat gaat over de ontwikkeling van Tuinen van West. Bij de aanpak en de ontwikkeling van het gebied heeft steeds centraal gestaan dat Tuinen van West een intensieve relatie moet aangaan met de stad; zijnde de burgers en consumenten van de stad en belangrijke stakeholders, zoals zorginstellingen, scholen, bedrijven in de horeca en voedselbereiding, sport‐ en gezondheidsorganisaties e.d. Met andere woorden: de stadse vraag naar voedsel (productie, educatie, consumptie en belevenis) is leidend en wacht op een organiseerbaar, exploiteerbaar en financierbaar antwoord uit Tuinen van West. Het toekomstbeeld; Tuinen van West in 2022 In Tuinen van West zijn alle bouwstenen aanwezig zijn om het agrarisch cultuurlandschap te ontwikkelen tot een duurzaam stadslandbouwpark van grootstedelijke allure. De ambitie is dan ook dat Tuinen van West zich in 2022 heeft ontwikkeld tot een voedsel‐, natuur‐ en belevenispark dat voor een aanzienlijk deel bijdraagt aan de lokale en duurzame voedselproductie voor de stad, waar men naar toe gaat om alles te leren over duurzame en ambachtelijke lokale voedselproductie en waar men bewust kan genieten van de natuur, het boerderijleven en alles wat moederaarde voortbrengt. Kortom, een prachtige groene plek waar voedselproductie, recreatie en natuurbeleving hand in hand gaan. Tegelijkertijd wordt het park zeer zorgvuldig en duurzaam onderhouden en doorontwikkeld in afstemming met de wensen van haar bewoners, ondernemers en bezoekers. Nieuwe samenwerkingsvormen Om dit te verwezenlijken zullen in Tuinen van West in de loop der tijd allerlei nieuwe samenwerkingvormen ontstaan waarbij boeren en tuinders met elkaar de markt benaderen en bedienen om hun product vers en op maat bij de bereiders van maaltijden in de stad te krijgen. Waar boeren samen producten bedenken die meer waarde toevoegen aan hun oogst en waar bewoners helpen de fruitoogst binnen te halen en daarvoor worden beloond met “sappies” (een tegoed om door het jaar heen verse sap te halen bij de fruitkweker). In Tuinen van West wordt bovendien de nieuwe aandeelhouder gekweekt; burgers investeren in duurzame voedselproductie, waarbij ze meebepalen en meewerken en waar ze rendement krijgen uitbetaald in vitamine C en een wekelijks groentepakket. Ook partijen in de stad zullen gaan samenwerken om voedsel te produceren in Tuinen van West. Horecaondernemers kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk gaan investeren in kweekfaciliteiten voor eigen kruiden en groenten en waarbij het rendement zich uitbetaald in meer kennis over voedsel, het slimmer omgaan met grondstoffen en betere marges. Binnen deze hele ontwikkeling staat het behoud van de duurzame kwaliteit van het park en het openbare groene gebied hoog op de agenda en wordt dit geborgd door een intensieve samenwerking tussen gebruikers en beheerder(s). Ook hier zullen nieuwe samenwerkingsvormen en relaties ontstaan, waarbij door afstemming tussen bewoners en ondernemers afvalstromen niet leiden tot verspilling, maar tot hergebruik. Waar boeren en burgers samen investeren in de opwekking van duurzame energie. Gezamenlijk wordt verantwoordelijkheid genomen voor het waardevol (door)ontwikkelen en beheren van het 10 Pagina 9

Pagina 11

Heeft u een brochure, onlinebook of e-brochures? Gebruik Online Touch: onderzoeksrapport online bladerbaar maken.

544 Lees publicatie 213Home


You need flash player to view this online publication