42 Lokaal gezondheidssysteem De uitdaging vormde een gezondheidsconcept te ontwikkelen waarbij vraag en aanbod maximaal op lokaal niveau worden verbonden en afhankelijkheden van grootschalige zorgvoorzieningen zoveel mogelijk worden teruggedrongen. De nadruk lag op institutionele factoren (organisatie, financiering) en had betrekking op zowel fysieke, geestelijke als sociale gezondheid. Het rapport is begin 2011 uitgebracht. Daarmee is de betrokkenheid van InnovatieNetwerk beëindigd. Het project kent geen doorloop naar 2012. Laagwaterbeheer 2.0. Nederland heeft zoet water in overvloed, ook in zeer droge zomers. Toch ervaren we dan soms tekorten. Klimaatverandering zal dit probleem verergeren. Een nieuwe waterverdeling kan deze problemen op duurzame wijze oplossen en biedt bovendien kansen voor meer ruimtelijke kwaliteit. De uitwerking van het concept heeft plaatsgevonden en is besproken met diverse deskundigen. In 2011 heeft de overdracht aan betrokken Waterschappen plaatsgevonden. InnovatieNetwerk heeft zijn activiteiten afgesloten. Het gedachtegoed wordt meegenomen in de werkzaamheden van de betreffende Waterschappen in combinatie met activiteiten in het Deltaprogramma. Op het 2e nationale Deltacongres (3-11-2011) heeft het WNF laten zien de kern van het concept te omhelzen. Voeding Celebrate Food Dit concept heeft als ambitie om consumenten en producenten op de marktvloer nader tot elkaar te brengen. Daardoor kan er meer bereidheid bij de consument ontstaan om een redelijke prijs te betalen voor een goed product, kunnen meer regionale en seizoensgebonden producten worden gebruikt en kunnen consumenten gemakkelijker bewust kiezen voor veilige, gezonde en verantwoord geproduceerde voeding. Deze ambitie is uitgewerkt in het concept ‘Lazuur’. In Wageningen heeft Buys en Ko het Celebrate Food-concept ‘Lazuur’ verder uitgewerkt tot een franchiseformule. Met de implementatie van de ideeën van het concept ‘Lazuur’ is dit concept afgesloten. De bal ligt nu bij het bedrijfsleven. Kantine van de Toekomst De schoolkantine van de toekomst wil de scheiding tussen aanbieder en gebruiker doorbreken door de maaltijdvoorziening integraal onderdeel van het onderwijs te maken. De kantine (en de bijbehorende keuken) wordt een bijzonder leslokaal, en een deel van het onderwijsprogramma komt in het teken te staan van de gezamenlijke maaltijd. In zo’n ‘Schoolkantine van de Toekomst’ worden de faciliteiten van de school (productie, verwerking, presentatie en verkoop) opgenomen en bedrijfsmatig gerund. De verwachting is dat deze aanpak de leerlingen ook nog eens zal aanzetten tot een bewuster en gezonder eetgedrag. Als resultaat van een breed gedragen ontwikkelingstraject bij de HAS Den Bosch is een operationeel plan verschenen met daarin de aanpak voor realisatie van het concept. De HAS pakt dit verder zelfstandig op. We gaan in 2012 nog in gesprek met de Groene Kennis Coöperatie om te bezien of zij de drager kunnen zijn voor een Pagina 49
Pagina 51Heeft u een presentatie, modern media of ekranten? Gebruik Online Touch: maandblad digitaal bladerbaar uitgeven.
514 Lees publicatie 191Home