2.3.1 Voedsel voor de stad Aanleiding voor dit thema is het verschijnsel dat steden en stedelingen van lieverlee ontkoppeld zijn geraakt van de ontwikkeling van voedselsystemen. De twee (steden en stedeling aan de ene kant en het voedselproductiesysteem aan de andere kant) lijken elkaar alleen marginaal te raken. Deze ontkoppeling stelt ons nu voor twee problemen: de verduurzaming van voedselsystemen kan niet zonder actieve betrokkenheid van stedelingen en stadsbestuurders, en voor de leefbaarheid van steden zou een andere omgang met voedsel en groen goede kansen bieden. De trend van ontkoppeling moet dus omgebogen worden. Maar hoe? Het thema heet ‘Voedsel voor de stad’, om te benadrukken dat het niet alleen gaat over doorbraken in de vorm van stadslandbouw, maar ook over de positie van steden en stedelingen in voedselsystemen die de stadsgrenzen (soms ver) overschrijden. Voedsel voor de stad gaat daarmee net zo goed over producenten (boeren, tuinders, verwerkers): hoe kunnen zij bondgenoten worden voor stedelingen en stadsbestuurders die werken aan een duurzamer voedselsysteem? Twee vragen staan centraal in dit thema: • Hoe kunnen verduurzaming van voedselsystemen en verbetering van de kwaliteit van leven in steden hand in hand gaan? • Hoe kunnen stedelingen toegang krijgen tot voedselnetwerken? Dé opgave waar we dan voor komen te staan, is hoe we de participatie van stedelingen in voedselnetwerken op een natuurlijke, passende manier kunnen realiseren en borgen. Een manier die volgt uit wat stedelingen nu al doen en willen, waar ze nu al mee worstelen en naar streven, en niet van wat zij zouden moeten doen en willen. Voor beide invalshoeken geldt dat we eventuele concepten beoordelen op de mate waarin ze prikkelen tot nieuwe verhoudingen tussen de stad en het agrarisch achterland, tussen stadsbewoners en producenten, en tussen stadsbewoners en hun voedsel. Zodat producenten met het gezicht naar de stad gaan staan, en een diversiteit aan vormen van voedselproductie onderdeel wordt van het alledaagse leven in de stedelijke omgeving. De concepten die we in dit thema oppakken, moeten aan beide omslagen bijdragen. Concepten Er wordt gewerkt aan drie concepten waarin nieuwe verbindingen tussen voedse(productie) en de stad centraal staan. Steden van Fruit en Honing In het alledaagse leven van stedelingen – en overigens ook van veel dorpelingen – is voedselproductie nagenoeg geheel afwezig; het onttrekt zich letterlijk aan het zicht. Welk profijt kunnen stedelingen hebben als voedselproductie zich (ook) in hun dagelijkse leefomgeving zou voltrekken? En hoe zou dat kunnen? Dit concept richt zich op een specifieke productietak: de fruitteelt. In minstens twee pilots onderzoeken we de mogelijkheden en voorwaarden voor combinaties van fruitteelt met respectievelijk sportterreinen (’Sportfruit’) en met woonwijken (‘Buurtboomgaard’). 27 Pagina 34

Pagina 36

Heeft u een vaktijdschrift, page flip flash of web lesmateriaal? Gebruik Online Touch: gebruiksaanwijzing naar een digitale publicatie converteren.

514 Lees publicatie 191Home


You need flash player to view this online publication