16 Gezond, lekker en gezellig lunchen op school Waar u op moet letten Organisatie Lunchen op School betekent een verandering. De aansturing van de directie is onmisbaar om het samen eten in goede banen te leiden. Er zijn veel zaken waar scholen op moeten letten, zoals de informatievoorziening, eindverantwoordelijkheid, coördinatie, inkoop, verzorging van eetlocaties, personele inzet, het aansturen van vrijwilligers, financiële zaken en de administratie. Alle scholen konden werken met een draaiboek, dat houvast geeft. Ook blijkt uit ervaring dat als de lunch eenmaal loopt, het nog maar weinig extra inspanning vergt. De tijdsinvestering is op elke school anders. Maar over het algemeen is de directie in zo’n eerste jaar twee uur per week kwijt aan de schoollunch. Alle scholen hebben een medewerker ingezet voor de coördinatie (vrijwilliger, stagiaire, personeelslid of ouders met horeca-ervaring) die gemiddeld 3,5 uur (per dag/week) bezig is met de schoollunch. Met de inkoop is (minimaal) 2 uur gemoeid. Het beheer van faciliteiten kost 1 uur. Voor het bereiden van de warme lunch staat 2 uur. Ook moeten scholen rekenen op 1 uur voor het inrichten, serveren en afruimen. Vrijwilligers Bij alle modellen zijn er extra handen nodig. Om het schoolteam te ontlasten, zijn vrijwilligers onmisbaar bij de verzorging van de lunch. Op sommige scholen komen de vrijwilligers ’s ochtends bijeen om te bespreken wat ze zullen inkopen. De boodschappen komen doorgaans van supermarkten in de buurt, zoals de Albert Heijn, Lidl of een andere (lokale) supermarkt. Het kan zijn dat de vrijwilligers zelf de boodschappen doen. In andere gevallen plaatsen ze eenmaal per week een bestelling en komt de supermarkt de spullen brengen. De school is dan misschien duurder uit, maar het scheelt tijd en zorgen. Soms is het mogelijk om deals te sluiten over kortingen of gratis producten. De vrijwilligers vormen ook de spil bij het koken, serveren en afruimen. De meeste scholen rekenen op één vrijwilliger per lunchgroep, die in het Pagina 15

Pagina 17

Scoor meer met een webshop in uw archief. Velen gingen u voor en publiceerden whitepapers online.

508 Lees publicatie 187Home


You need flash player to view this online publication