Samenvatting Dit essay houdt een pleidooi voor het maatschappelijk breed ontwikkelen van een duurzame eetcultuur. Die eetcultuur is denkbaar en realiseerbaar. Het tij is te keren in één generatie. Startpunt van dit essay is het huidige pad waarop we zitten in het bevorderen van meer duurzame voeding, zoals dat is beschreven in de nota “Duurzame Voeding” van toenmalig LNV-minister Verburg in 2009 en deels is geadopteerd door het huidige kabinet. De ambitie in Verburgs nota is zeer hoog: wereldwijd tot de koplopers op het gebied van duurzame voeding behoren. Dit essay betoogt dat deze ambitie niet realistisch is zonder serieuze doorbraken op consumentenniveau. De belangrijkste reden dat de genoemde ambitie niet gehaald zal worden, is dat de consument nauwelijks verbonden is met de natuur en haar voeding. Het feit dat een nog steeds groeiend deel van de volwassen bevolking overgewicht heeft en welhaast verslaafd is aan bepaalde voeding, vergroot deze kloof alleen nog maar verder. Als antwoord op dit veel bredere en dieper liggende probleem, wordt in dit essay een nieuw pad beschreven en uitgediept. Dit pad is gericht op het ontwikkelen van een duurzame eetcultuur. Hierbij zit de sleutel in de – nu nog historisch lage – waarde en betekenis die worden gegeven aan voeding. Zo zou voeding een cruciale rol kunnen spelen in de alleen al vanuit kostenoogpunt noodzakelijke verschuiving van een curatieve naar een meer preventieve gezondheidszorg. Gezien het feit dat de Nederlandse economie enorm sterk is in voeding, en de overheid agrofood en tuinbouw zelfs heeft aangewezen als twee van de negen topsectoren (en farma niet), ligt er dus een prachtige kans om twee vliegen in één klap te slaan. De voedingssector, met nadruk op de primaire sector, zou zo op termijn kunnen verdubbelen in volume en marge. Tegelijkertijd kunnen de kosten in de gezondheidszorg gehalveerd worden. Een duurzame eetcultuur begint dus bij het ontwikkelen van een gezonde eetcultuur. Die twee zijn grotendeels ook hetzelfde, concludeerde de Gezondheidsraad in een recent advies aan de regering (juni 2011). Dit essay bevat het pleidooi om de bewuste ervaring van de gebruiker met voeding volledig centraal te stellen, en zo structurele gedragsverandering te realiseren. Als we als Nederland koploper willen zijn in de wereld, kunnen we van de duurzame Nederlandse consument-koplopers veel leren. Er bestaat al een grote groep mensen die bewust met voeding omgaan Samenvatting 5 Pagina 4
Pagina 6Heeft u een relatiemagazine, digi magazine of online clubbladen? Gebruik Online Touch: artikel online publiceren.
497 Lees publicatie 179Home