4. Conclusies 27 • Antibioticavrij produceren lijkt op de korte termijn haalbaar voor enkele voorloperbedrijven. Het tijdsbestek waarop antibioticavrije productie voor meer bedrijven haalbaar is, is erg afhankelijk van de mentaliteit en het vakmanschap van de ondernemer en zijn personeel, zijn adviseurs (dierenarts en voervoorlichter) en het huidige niveau van antibioticagebruik. Bij het ene bedrijf kunnen bepaalde maatregelen met grote impact gemakkelijker worden ingevoerd dan bij het andere bedrijf. Voor bedrijven die nu al op een zeer laag antibioticumgebruik zitten, zal het een enorme uitdaging worden om naar nul te gaan en zullen voor de hand liggende maatregelen niet toereikend zijn. Bedrijven die nu relatief veel antibiotica gebruiken, kunnen op redelijk korte termijn een grote stap naar vermindering maken, maar voor hen is antibioticavrij dan nog een stap verder weg. Veel hangt echter af van de wil en het doorzettingsvermogen van de veehouder, zijn personeel en zijn adviseurs. worden als er een financiële prikkel van uitgaat, met andere woorden: wanneer de meerwaarde door de afnemers gewaardeerd wordt of als supermarkten geen vlees meer willen van dieren die met antibiotica zijn behandeld. Dit kan bespoedigd worden door in ketenverband een markt voor antibioticavrij geproduceerd vlees te creëren, waarbij de veehouder dus mogelijkheden heeft om de investeringen terug te verdienen. mogelijk moeten blijven om antibiotica toe te dienen. Een behandeld dier zou dan niet meer terugkunnen in de antibioticavrije koppel. Het met antibiotica behandelde dier moet dan via het reguliere IKB kanaal afgezet kunnen worden. Alleen kort en smal • De haalbaarheid van antibioticavrij produceren zal verhoogd • Vanwege dierwelzijnsargumenten zou het in individuele gevallen Pagina 37

Pagina 39

Heeft u een onderzoeksrapport, digi brochure of online weekbladen? Gebruik Online Touch: maandblad digitaal uitgeven.

489 Lees publicatie 177Home


You need flash player to view this online publication