probiotica creëren een gunstig klimaat in de darm, waardoor er een positieve verschuiving kan plaatsvinden in het evenwicht tussen de schadelijke (vaak gram negatieve) en niet-schadelijke (gram positieve) bacteriën in de darm7. Op het bedrijf worden de zeugen geleidelijk gespeend. Door de manier van spenen (tijdelijk spenen; zeugen gaan 4 weken na werpen overdag naar de beer, en komen ’s avonds weer terug bij de biggen) nemen de biggen na 4 weken al behoorlijk veel vast voer op. De biggen blijven tot 8 weken bij de zeug, waarna de biggen op natuurlijke wijze worden gespeend. Dit natuurlijk spenen wordt door de zeug zelf geïnduceerd doordat de zeug dan weer dragend is en de melkgift geleidelijk stopt. De wens van de veehouder is om de dieren die vanwege dierwelzijn of diergezondheid toch met antibiotica behandeld moeten worden, op een andere locatie verder af te mesten. Hierdoor zal het risico op het ontstaan van resistente kiemen op het hoofdbedrijf naar alle waarschijnlijkheid afnemen. Dieren op deze afgezonderde locatie worden dan, met inachtneming van de wachttermijn voor antibiotica, biologisch binnen IKB afgezet. Registratie van het antibioticagebruik, dagdosis/dierjaar, zat voor het starten van de verbetermaatregelen nog niet in het managementpakket. Volgens de veehouder was het antibioticagebruik destijds gelijk aan het landelijk gemiddelde. Voordat het bedrijf startte met verbetermaatregelen om antibioticavrij te kunnen produceren, waren er problemen met streptokokkeninfecties, speendiarree en sporadische hoesten. Voor deze aandoeningen werd peniciline, colistine en oxytetracycline zowel individueel als koppelgewijs preventief ingezet. Er waren plannen om een aarden wal rondom het bedrijf aan te leggen, met daarop bomen als een soort natuurlijke barrière tegen ziekte-insleep via de lucht en via ongedierte. Nader advies heeft geleid tot de indruk dat dit plan wellicht meer ongedierte zou kunnen aantrekken. Daarom is dit plan niet uitgevoerd. Sinds de opstart van het bedrijf in 2008 hebben de volgende maatregelen wel bijgedragen aan een flinke reductie van het antibioticagebruik: • Met SPF dieren opgestart, hiermee is de basisinfectiedruk op het bedrijf enorm laag t.o.v. bedrijven die met conventionele varkens opstarten. • Bezoekers mogen drie dagen niet met andere varkens in contact zijn geweest. • De transporteur mag drie dagen geen varkens vervoerd hebben op de wagen. • Zeer actief euthanasiebeleid: indien een dier niet snel opknapt, wordt het dier geëuthanaseerd. • Zeer strikt “schone en vuile weg-principe” en tevens het handhaven van dit principe, voor transportmiddelen, goederen, materialen en personen. • Elke afdeling heeft eigen kleding en een omkleedregime. Tijdens de start van het project lag het antibioticagebruik slechts op 0,2 ddd/jaar! Dit is het bedrijfsgemiddelde, dat uitsluitend toe te kennen is aan gebruik van antibiotica bij het zeugendeel van het bedrijf. Bij de vleesvarkens worden geen antibioticabehandelingen 19 7 In de ingewikkelde classificerings systematiek van bacteriën zijn op basis van kleuring twee hoofdgroepen te onderscheiden. Namelijk de bacteriën die in de “gramkleuring” rood kleuren, dat zijn de ‘gram positieven’ en de bacteriefamilies die blauw kleuren, dat zijn de ‘gram negatieve bacteriën’. Over het algemeen zijn de ‘gram negatieve bacteriën’ meer ziektemakend. Pagina 29

Pagina 31

Heeft u een spaarprogramma, issue of e-weekbladen? Gebruik Online Touch: catalogus online publiceren.

489 Lees publicatie 177Home


You need flash player to view this online publication