18 is heel revolutionair op gezondheidsgebied, omdat men in de biologische varkenshouderij in het algemeen meer de focus legt op welzijn en natuurlijke weerstand dan op gezondheid vanuit een kiemarme opstart. Visie ondernemer De veehouder van bedrijf B wil koploper zijn en daarnaast kennis en ideeën delen. Door een diergerichte benadering is de verwachting van de veehouder dat de relatie mens-dier belangrijker wordt, met andere woorden: dat varkens minder als uitsluitend productiedieren worden gezien. Voor de veehouder is vermindering of zelfs tot nul reduceren van antibioticagebruik een absolute voorwaarde binnen het concept van duurzaam produceren van varkensvlees. De veehouder heeft de wens om dieren op individueel niveau te kunnen monitoren. Dit verhoogt de mogelijkheid om dieren gericht te kunnen behandelen en transparant te zijn naar afnemers in de keten. Het individueel monitoren zou in de toekomst mogelijk via een irisscan kunnen (nog niet ontwikkeld voor varkens, maar wel humaan) of chips (waarin vele gegevens van dat individuele dier kunnen worden vastgelegd, maar waarbij ook gegevens kunnen worden uitgelezen, zoals lichaamstemperatuur). Elke behandeling, al dan niet met anti biotica, wordt dan individueel vastgelegd. Door spekdikte te meten aan het levende dier, kan op individueel niveau de voederbehoefte worden aangepast. Hiermee wordt voorkomen dat dieren vervetten en kan een goede vlees-vetverhouding worden ontwikkeld. De veehouder wil het risicoprofiel op het bedrijf verlagen in samenhang met het verhogen van de weerstand op dierniveau. Om dit te realiseren, is hij van mening dat de kwaliteit van de voedingsstoffen en de grondstofkeuze van wezenlijk belang zijn. De darmgezondheid is zowel van belang bij biggen rondom spenen, als bij zeugen rondom de partus. Voor een goede darmgezondheid mag de darmperistaltiek niet stil komen te liggen. Het dier (van big tot zeug) moet steeds blijven eten, volgens de veehouder. Voeding draagt bij aan een goede (darm) gezondheid. Er is echter nog niet veel kennis en ervaring over een natuurlijke wijze van voeren. De veehouder ziet toekomst in het “op natuurlijke wijze voeren” van varkens. Vragen waar de veehouder graag antwoord op zou willen hebben, zijn: 1) Is het tijdstip van voeren van invloed voor de beschikbaarheid van nutriënten op darmniveau? 2) Hoe kan gedroogde luzerne op een goede manier verwerkt worden in het voer? 3) Hoe kunnen seizoensgebonden groenten in het varkensvoer verwerkt worden en welke effecten heeft dat op het varken? Knelpunt ten aanzien van diergezondheid in het verleden en nu Op het bedrijf worden momenteel zeugen behandeld voor MMA (Mastitis-Metritis-Agalactia = uierontsteking-baarmoederontstekingmelkziekte). MMA ontstaan vaak in relatie met stilliggende darmen. Dit komt vaker voor in de periode dat de zeugen moeten biggen. Vaak wordt er dan antibiotica ingezet om de schade te beperken. Volgens de veehouder moet er gezocht worden naar een langdurige, structurele oplossing/preventie in de voeding en de voedingsstoffen die vanaf 1 week voor het biggen tot in de kraamperiode aan de zeugen worden gevoerd. Luzerne in de laatste week van de dracht prikkelt het darmkanaal en bevordert de peristaltiek. CCM (CornCobMix), zuren en Pagina 28
Pagina 30Heeft u een clubmagazine, ibrochure of e-kranten? Gebruik Online Touch: pdf online zetten.
489 Lees publicatie 177Home