c) Aanschaf couveusesystemen (HatchBrood). Door de eendagskuikens gedurende vijf dagen op te vangen in de couveuse zal er een betere start gegeven kunnen worden omdat de omslag van koud‐ naar warmbloedig onder volledig geconditioneerde omstandigheden zal plaatsvinden. Hierdoor zal naar verwachting de sterfte gereduceerd worden en zullen minder antibiotica nodig zijn. d) Monitoring luchtkwaliteit in de uitkomstkasten. Door ontsmetting van de eieren na het overleggen en van de kuikens direct na uitkomst wordt de infectiedruk in de uitkomstkasten zo laag mogelijk gehouden. Omdat er op dit moment geen inzicht is in de infectiedruk bij het huidige ontsmettingsmiddel en of andere producten deze infectiedruk misschien nog verder kunnen verlagen, wordt er gewerkt aan een manier om de luchtkwaliteit te monitoren en in een later stadium te optimaliseren. e) Inventariseren van de beste mogelijkheid om een startflora (Aviguard) toe te passen, op de broederij dan wel op het pluimveebedrijf zelf. Uitvoering en tussenevaluatie De komende tijd zullen de bedrijven aan de slag gaan met de genoemde aanpassingen en experimenten. Hierbij zal er contact blijven tussen pluimveehouder, managementteam en de begeleidende coach. De data die met de experimenten verzameld worden zal vergeleken worden met de nulmeting in een tussentijdse evaluatie later dit jaar. Bij de tussenevaluatie zal de voortgang en de noodzaak en mogelijkheid voor aanvullende maatregelen worden beoordeeld. Bij de tussenevaluatie zal ook worden stilgestaan bij de volgende aandachtspunten: ‐ De voor‐ en nadelen van het strategisch inzetten van antibiotica om ziektekiemen op het bedrijf kwijt te raken ‐ Het gebruik van coccidiostatica en de mogelijkheden voor alternatieven. Sturing vanuit de keten: Naast de experimenten die op de deelnemende pluimveebedrijven worden uitgevoerd zijn er binnen de keten ook andere veranderingen doorgevoerd. Zo worden er periodieke ketengesprekken georganiseerd waarbij alle schakels aanwezig zijn en de stand van zaken binnen de keten besproken kan worden. Het is van belang dat de slachterijen hierin een grotere rol gaan spelen. Ter ondersteuning van de pluimveehouders is er een protocol beschikbaar voor de best mogelijke opvang van de eendagskuikens. Hiernaast is het mogelijk gemaakt om het bedrijf te laten bezoeken door een hygiëne‐ of klimaatexpert wanneer dit nodig geacht wordt. Ook wordt er een deel van het gebruik van waterverbeteraars vergoed door de broederij wanneer deze afgenomen worden bij de vaste leverancier van de broederij. 7 Pagina 6

Pagina 8

Interactieve digi studiegids, deze flyer of gids is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal bladerbaar uitgeven van euitgaves.

474 Lees publicatie 164Home


You need flash player to view this online publication