• Week 10 REO Classic 1133. • Week 24 REO ERS. Hygiëne: Een goede stalhygiëne is van belang om de overdracht van pathogenen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor zijn goede reiniging en desinfectie volgens standaard protocol van groot belang. a) Voor alle bedrijven geldt dat hygiëne een punt van aandacht is en moet blijven. Om besmetting vanuit vorige rondes met enterococcen en staphylococcen tegen te gaan zal de schoonmaakprocedure verbeterd moeten worden. Schoonmaken zal altijd met een vetoplossende zeep moeten gebeuren. Daarnaast zal op enkele bedrijven door een hygiëneexpert een advies op maat worden uitgebracht. Ook voor hygiëne zal een werkprotocol worden opgesteld. b) Alle vermeerderaars gaan tussentijds de matjes in de legnesten schoonmaken. c) Op de bedrijven waar coccidiose eerder een indicatie was voor het gebruik van antibiotica zal naast een bezoek van de hygiëne‐expert ook geëxperimenteerd worden met het doorvoeren van Maxiban / Montiban tot het wegladen van het koppel. Deze coccidiostatica hebben tegenwoordig een wachttijd van 0 dagen, waardoor ze tot het wegladen toegediend kunnen worden. Ook in de laatste dagen worden dan geen oöcysten uitgescheiden en zo wordt de infectiedruk met oöcysten voor het volgende koppel zo laag mogelijk. Hierbij zal controle plaatsvinden volgens onderstaand schema. • Dag 7 starten met oöcysten telling, tweemaal per week herhalen tot 4½ week leeftijd. • Dag 10 starten met sectie en onderzoek darmen, tweemaal per week herhalen tot 4½ week leeftijd. Broederij: Binnen de broederij zijn de volgende actiepunten aangesteld: a) Er wordt gewerkt aan een betere transparantie binnen de keten door de invoering van het kuikenpaspoort. Hierin wordt onder andere aangegeven wat de herkomst van het koppel is, de leeftijd van de moederdieren, prestaties van zusterkoppels en mogelijke resistentie voor antibiotica. b) Meten van de cloacatemperatuur bij het leegrijden van de uitkomstkast, in het transportlokaal en voor het lossen van de vrachtwagen. De optimale cloacatemperatuur moet tussen de 40.2°C en 40.8°C liggen. Bij een afwijking van deze temperatuur kan er direct ingegrepen worden door de omgevingstemperatuur te verhogen of verlagen. 6 Pagina 5

Pagina 7

Scoor meer met een online winkel in uw magazines. Velen gingen u voor en publiceerden onderzoeksrapporten online.

474 Lees publicatie 164Home


You need flash player to view this online publication