Agrocentrum met 75.000 vleesvarkens en bijbehorende zeugen en biggen. Het Agrocentrum bespaart ruim 42.000 ton CO2-uitstoot (zie tabel 7). Dat is ongeveer gelijk aan de uitstoot van 4.700 huishoudens. De besparing komt vooral door de inzet van de eigen centrale. Daardoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van fossiele energiebronnen en kan het zelfs energie leveren aan derden. Bovendien vindt geen transport van dieren plaats en komt het veevoer zoveel mogelijk uit de omgeving of wordt het per boot aangevoerd. Dit bespaart twee miljoen vrachtwagenkilometers per jaar, ofwel een kleine 1.800 ton CO2-emissie per jaar. Tabel 7: Minder CO2 -emissie in Agrocentrum. Elektriciteit voor Agrocentrum Elektriciteit voor derden Warmte voor Agrocentrum Warmte voor derden Transportbesparing Totale reductie CO2 emissie Vermeden CO2 -emissie (in ton) 5.786 27.175 2.298 5.518 1.774 42.552 Tabel 8: De score van het Agrocentrum op de milieumaatlat. Minimaal aantal punten voor MK 1 2 3 Ammoniakemissie - (semi-)gesloten bedrijf - vleesvarkensbedrijf Stikstof excretie - (semi-)gesloten bedrijf) - vleesvarkensbedrijf Fosfaat excretie - (semi-)gesloten bedrijf) - vleesvarkensbedrijf Energiegebruik op bedrijf - (semi-)gesloten bedrijf - vleesvarkensbedrijf (Co)vergisting van geproduceerde mest Mestscheiding (eenvoudig, centrifuge) Totale aantal punten verplicht - (semi)gesloten bedrijf - vleesvarkensbedrijf Maximaal te behalen punten Prestatie in punten voor Agro-centrum 19,9 9 2,4 2,4 9 9 8 8 0,8 0,8 0 0 38 40 22 22 32,5 36,1 35,9 45,6 8 8 15 2 103,5 116,8 8 5,1 4 6 7 15 2 59 De stichting Milieukeur komt tot de conclusie dat het Agrocentrum met 59 punten ruim voldoet aan de norm van 38 punten voor het Milieukeurlabel (zie tabel 8). Daarbij zijn geen extra punten toegekend voor mogelijke vermindering van de N- en P-excretie per kg groei; dit hangt sterk af van management. 4.2.7 Voer en water De huidige varkenshouderij maakt gebruik van grondstoffen voor veevoer, afkomstig uit andere werelddelen. Daarbij gaat het vooral om stromen uit de levensmiddelenindustrie, bijvoorbeeld sojaschroot. De ondernemers in het Agrocentrum vervangen zoveel mogelijk de soja in het veevoer door lokale eiwitbronnen. Voor zover soja nodig is, maken de ondernemers uitsluitend gebruik van groene soja. Deze is geteeld met respect voor mens en milieu en is niet genetisch gemodificeerd. Door het gebruik van natte bijproducten is minder drinkwater nodig. Water uit de mest wordt na reiniging zoveel mogelijk hergebruikt als schoonmaakwater. 20 Pagina 26

Pagina 28

Scoor meer met een web winkel in uw clubbladen. Velen gingen u voor en publiceerden vaktijdschriften online.

451 Lees publicatie 145Home


You need flash player to view this online publication