o Ketensturing. Sturing en controle vanuit de keten ontwikkelen, om de zorg voor een goed klimaat beter te verankeren. c) Watervoorziening Alle bedrijven hebben conform de eisen van Integrale Keten Beheersingssystemen (IKB) hun drinkwatercontroles uitgevoerd. Maar deze controle zegt enkel iets over de kwaliteit van de bron van het water (bron of leidingwater) en niets over de kwaliteit van het drinkwatersysteem op dierniveau. Net als bij het item klimaat zijn de varkenshouder en zijn managementteam (dierenarts en voervoorlichter) onvoldoende gefocust op het belang van goed drinkwater én onvoldoende in staat om hierover tot een deskundig onderdeel te komen. Allen zijn zich er wel bewust van dat de kwaliteit van water op dierniveau van belang is in de verspreiding van ziektekiemen naar de dieren. Oplossingsrichtingen: o Protocol. Werken met een duidelijk protocol op elk bedrijf gericht op het realiseren én behouden van hygiënisch drinkwater. o Wateradvies. Het hygiënisch houden van het drinkwatersysteem op bedrijven. Betrek naast de varkenshouder ook de bedrijfsadviseur van de voerfirma erbij. Vaak zijn zij diegenen die de varkenshouder op dit punt ondersteunen. Het is ook zinvol om zo nu en dan een onafhankelijk adviseur hiernaar te laten kijken. o Ketensturing. Sturing en controle vanuit de keten ontwikkelen om de zorg voor kwalitatief goed drinkwater te verankeren. d) Hygiëne Om overdracht van pathogenen zoveel mogelijk te beperken, is een goede bedrijfshygiëne van belang. Besmetting met pathogenen geschiedt enerzijds door insleep en anderzijds door interne overdracht. Insleep kan worden veroorzaakt door de aankoop van dieren, door transport van aan‐ en afvoer van dierlijk materiaal, voer en andere bedrijfsmiddelen, door derden die het bedrijf bezoeken, door ongedierte en/of andere organismen van buiten (pathogenen via de lucht). Interne overdracht kan veroorzaakt worden door dierverplaatsingen, onvolkomenheden in de bedrijfsuitrusting, hulpmiddelen en dergelijke van het bedrijf en door eigen handelen (werkwijze). De basis voor goede hygiëne is een goede bedrijfsinrichting, waaronder een goede routing op het bedrijf (scheiding van schone en vuile weg). Daarnaast zijn een goede reiniging en desinfectie van belang. In de praktijk blijkt hier onvoldoende aandacht voor te zijn. 7 Pagina 6
Pagina 8Scoor meer met een web winkel in uw clubbladen. Velen gingen u voor en publiceerden lesboeken online.
444 Lees publicatie 139Home