Analyse knelpunten in de pluimveeketen Het gebruik van antibiotica in de veehouderij in Nederland is aanzienlijk, zoals blijkt uit de jaarlijkse rapportages van de belangenvereniging Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (FIDIN), zie Bijlage. Door het veelvuldig gebruik van antibiotica ontstaan resistente ziektekiemen. Dit vormt niet alleen een risico voor de veehouderij zelf, er zijn ook concrete aanwijzingen voor overdracht van resistente bacteriesoorten naar de humane populatie. Het Ministerie van LNV heeft samen met InnovatieNetwerk het Innovatieprogramma Antibioticavrije Ketens gestart. Dit om een wenkend perspectief te ontwikkelen voor de intensieve veehouderijsectoren en om een trendbreuk in denken en doen op gang te brengen. Het doel van het Innovatieprogramma Antibioticavrije Ketens is het ontwikkelen en implementeren van een antibioticavrije productiewijze in een pluimveeketen en in een varkensketen. Voor uitgebreide toelichting, zie de conceptwijzer1. De weg naar antibioticavrije productie moet worden ontwikkeld met inachtneming van een aantal voorwaarden. Ten eerste moeten de dieren verzekerd zijn van adequate medische zorg, zodat zij niet worden geschaad in hun gezondheid en welzijn. Ten tweede moet de antibioticavrije productie in balans zijn met de economische resultaten. Ten derde dienen de maatregelen die leiden tot antibioticavrije productie, ook maatschappelijk te worden gewaardeerd en geaccepteerd. Opzet analyse Voor dit project zijn veertien pluimveebedrijven door de keten geselecteerd, te weten twee opfokbedrijven, vier vermeerderingsbedrijven en acht vleeskuikenbedrijven. De geselecteerde bedrijven vormen een afspiegeling van wat gemiddeld in de keten voorkomt. Vervolgens is in overleg met diverse experts een plan voor monitoring uitgewerkt waarmee de ontwikkelingen op de bedrijven kunnen worden gevolgd. Mede op basis hiervan hebben de gekozen bedrijven een uitgebreide enquête ingevuld. Een coachdierenarts is vervolgens op het bedrijf geweest om de knelpunten binnen de bedrijven in kaart te brengen. Een team van experts heeft deze analyse begeleid. De knelpunten op de veertien bedrijven en diverse oplossingsrichtingen zijn nu in kaart gebracht. Op de verschillende pluimveebedrijven worden verschillende knelpunten gevonden. Een bedrijf dat moederdieren opfokt, heeft andere knelpunten dan een vermeerderingsbedrijf en een vleeskuikenbedrijf. Maar er zijn ook knelpunten die op alle bedrijven voorkomen. Soms hebben knelpunten hun oorsprong bij voorgaande schakels in de keten. Deze samenvatting geeft een beeld van de knelpunten in de keten, enige achtergrondinformatie en mogelijke oplossingsrichtingen. 1 http://www.innovatienetwerk.org/nl/bibliotheek/rapporten/407/ConceptwijzerInnovatieprogrammaAntibioticavrijeKetens 2 Pagina 1

Pagina 3

Heeft u een cursus, turn pages of digitale vaktijdschriften? Gebruik Online Touch: sportblad online plaatsen.

443 Lees publicatie 137Home


You need flash player to view this online publication