Voedsel voor de stad. Een veldonderzoek (juli 2010) 31 stopt op bedrijventerreinen). Voor het duurzaamheidsen voedselzekerheidvraagstuk geldt dat de (directe) omgeving van de stad voldoende kan zijn. Terwijl een productiebedrijf in (de directe omgeving van) de stad in eerste instantie vooral in verband wordt gebracht met het gebruiken van schaarse en dure stadsgrond, al dan niet met een afwijkende bestemming, biedt de stad ook kansen voor het voedselproducerend systeem. Zo kan het (weer) waarde toevoegen aan de grond van braakliggende terreinen, leegstaande panden en onderbenutte groenstroken of semi-openbare groenvoorzieningen. Daarnaast kan groen in de stad juist bijdragen aan de klimaatbeheersing van de stad en kan energie en warmte tussen het voedselproducerend systeem uitgewisseld worden met woningen en bedrijven in de directe omgeving. Klimaatverbetering in en verduurzaming van de stad kan ook door de aanleg van groene daken of een innovatief ontwerp voor een gebouw met toepassing van glastuinbouw. Het voedselproducerend systeem zal creatief om moeten gaan met de stedelijke ruimte. 8. Voorkom een voedselcrisis Het huidige voedselsysteem kent lange, mondiale ketens en is geheel afhankelijk van olie, transport en conservering. Daarbij is voedsel ook onderdeel van speculatie in de financiële markt en gevoelig voor internationale politieke spanningen. Dat maakt het systeem kwetsbaar. Naast de klimaatcrisis en de financiële crisis lijkt een voedselcrisis –elders in de wereld al realiteit– ook in ons deel van de wereld steeds denkbaarder. Dat vraagt om oplossingen die het systeem weerbaarder maken. Het zelfredzaam maken van burgers en het creëren van korte lokale ketens met lokale stedelijke voedselproductie past hier uitstekend in. Pagina 30
Pagina 32Voor presentaties, online artikelen en gidsen zie het Online Touch CMS beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een e-commerce shop in uw catalogi.
421 Lees publicatie 116Home